Počeo 4. memorijal Petra Stankovića

Denis Kontošić, Slaven Bertoša i Elvis Orbanić
Denis Kontošić, Slaven Bertoša i Elvis Orbanić

Četvrti memorijal Petra Stankovića "Barban u srcu" započeo je u četvrtak navečer u prostoru barbanske Osnovne škole Jure Filipovića predstavljanjem zbornika radova s prošlogodišnjeg skupa.

Ovaj se skup organizira četvrtu godinu zaredom, a prati ga obiman zbornik.

- Sve zajedno, imamo gotovo šest stotina stranica zbornika "Barbanski zapisi" zbrojivši prošlogodišnji i ovogodišnji, koji je tek izašao iz tiska. Taj zbornik donosi brojne teme vezane uz Barban i Barbanštinu, od povijesnih, književnih, jezikoslovnih, a koje su pisali autori iz raznih krajeva s raznih perspektiva. Upravo u tome leži njegova važnost, kazao je barbanski načelnik Denis Kontošić.

Dr. Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, govorio je ponešto o zastupljenim radovima.

- Želimo produbiti već poznate teme, kao i dati prostora onim nepoznatim kojih na ovom području ima puno te želimo upravo prema njima usmjeriti istraživačke napore. Važno je kada rezultati jednoga znanstvenog skupa budu zabilježeni i kada zbornik prikazuje njihovu važnost, kazao je glavni urednik zbornika dr. Slaven Bertoša.

Prilikom otvorenja 4. memorijala Petra Stankovića dr. Bertoša je izrazio nadu da će u radu narednih izdanja sudjelovati i arheolozi koji će predstaviti brojne arheološke teme iz svoga područja.

Potom je uslijedio prvi niz izlaganja kojima je okončan prvi dan, izlagali su Anton Percan, dr. Stipan Trogrlić, Denis Kontošić, Josip Šiklić, dr. Slaven Bertoša, Matija Drandić i Lucijan Benković.

Organizatori skupa koji završava danas su Općina Barban, njegova turistička zajednice, mjesna škola te župa. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter