Počeo 16. Leron, međunarodni festival folklora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Čak 250 sudionika okupljenih u devet folklornih skupina iz Hrvatske,  Italije, Makedonije i Austrije nastupilo je sinoć  u Vodnjanu, na 16. izdanju Međunarodnog festivala folklora Leron.  Nakon mimohoda Trgovačkom ulicom koji je počeo u 20 sati, sudionici su se spustili do prostranog i za ovakve prigode idealnog Narodnog trga na kojem  je točno  ispred Gradske palače, bila postavljena bina. Manifestaciju su u 21 sat otvorili folkloraši iz Društva Peroj 1657, nakon kojih su nastupili ostali natjecatelji, koje je publika nagradila srdačnim pljeskom. No, sve je počelo još u petak u jutarnjim satima, kada je sudionike primio gradonačelnik Klaudio Vitasović, nakon čega je održan okrugli stol o šeširima, frizurama i ukrasima za kosu koji su se rabili uz narodnu nošnju. U večernjim satima održane su i folklorne radionice.

Organizatori manifestacije su vodnjanska Zajednica Talijana i Talijanska unija, a u suradnji s tršćanskim Narodnim sveučilište. Livio Belci, predsjednik vodnjanske Zajednice Talijana  među ovogodišnjim je novinama istaknuo mogućnost učenja plesnih koraka.

-  Želimo i da publika sudjeluje. Ako netko želi naučiti plesove različitih grupa, to će moći učiniti. Svaka grupa bit će dislocirana na nekoj drugoj placi oko glavnog trga. Osim toga, novost je da publika više neće moći glasati prema simpatičnost sudionika, nego će to učiniti stručni žiri. Mislim da smo ovim korakom podigli kvalitetu festivala za jedan skalin. Svaki član bit će odgovoran za svoju domenu, dakle etnomuzikolog će ocjenjivati samo muziku, drugi će ocjenjivati starost instrumenata, treći koreografiju i nošnju, objašnjava Belci. Na pitanje kako se biraju sudionici, Belci odgovara da moraju biti amateri.

-Ne smiju biti profesionalci jer se  onda gubi draž. U amaterizmu je tradicijska  izvornost  i tu se osjeća ono srce kad plešeš.  Na bini se odmah vidi tko je amater, a tko profesionalac, a ja uvijek govorim da ne smiju svi isto plesati. To nije plesna škola. Plesači mogu biti različiti bez obzira što moraju plesati graciozno, u ritmu, uz osmijeh. Četrdeset se godina bavim folklorom i kad sam kao 14-godišnjak počeo, nisam shvaćao zbog čega ne smijem imati satna ruci dok sam u nošnji. Sad shvaćam i nastojim svoje iskustvo prenijeti mladima,  kazao je Belci.

Sudionike i goste uvodno su, osim Belcija, pozdravili gradonačelnik Klaudio Vitasović, predsjednik Talijanske unije Furio Radin, dožupanica Giuseppina Rajko, te Emanuelle Brajko, potpredsjednik Narodnog svučilišta u Trstu. 

 Radin je kazao da je Leron uvijek zanimljiv i nov jer pokazuje tradicionalnu kulturu i drugih nacionalnih manjina, ali i nacija koje žive u Europi.

-Mi smo suorganizatori i kao Talijanska unija rado dajemo novac jer nam se to višestruko vraća kao nagrada za sve ono što rade Bumbari, Dinjaneži koji, da tako kažem,  doista prolijevaju znoj nekoliko mjeseci da bi organizirali  jednu od najznačajnijih međunarodnih manifestacija u Hrvatskoj. Ova manifestacija je važna kako za Vodnjan, tako i za cijelu Istru, ali i za Hrvatsku jer se ubraja među dvije, tri najznačajnije folklorne manifestacije u zemlji.  Ona je promotor svega dobroga što možemo zamisliti. Ona je suprotnost mržnje, ona je ljubav prema drugima, rekao je Radin.

Klaudio Vitasović smatra da je Leron jedna od najljepših i najznačajnijih manifestacija na ovom području .

-Ovim bih se putem zahvalio organizatoru, Zajednici Talijana Vodnjana, ne samo na organizaciji, nego i zbog svega onoga što čine za očuvanje naše kulture, tradicije, plesova. Zahvalio bih se i Talijanskoj uniji bez čijeg financijskog doprinosa Leron ne bi bilo moguće organizirati. Ovo je  prilika da upoznamo različite kulture koje dolaze iz cijelog svijeta.  Nadam se da će ova manifestacija trajati još puno godina i uvjeren sam da će je Vodnjan  i dalje podupirati  jer je Leron promotor našeg grada , rekao je Vitasović. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter