Poceo 15. PUF

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na tragu povezivanja umjetnosti i tehnologije poceo je u Puli 15. medunarodni kazališni festival PUF, koji se tradicionalno u organizaciji pulskog SAKUD-a održava od 1. do 5. srpnja.

Festival koji "propitkuje i afirmira suvremeno istraživacko i izvaninstitucionalno hrvatsko kazalište, suprotstavljajuci mu aktualne estetike i poetike svjetskih kazališta" ovaj put nije poceo kazališnom predstavom - vec jednodnevnom izložbom "Burton car". Oko podne je na pulski Forum stigao prvi iz Medulina, a potom još pet automobila iz Pušce Bistre.

- Ovo je još uvijek pocetak teme - umjetnost u tehnologiji, koju sam zapoceo prošle godine, a koju cemo nastaviti i na narednim festivalima, kazao je Branko Sušac, umjetnicki direktor PUF-a, koji ce ove godine ugostiti 16 programa.

Medu njima je i devet predstava i pet koncerata umjetnika iz Slovenije, Izraela, Australije, Poljske, SAD-a, Španjolske i Hrvatske, koji ce se dogadati na nekoliko pulskih lokacija: Forumu, Danteovom trgu, Istarskom narodnom kazalištu, kazalištu Dr. Inat u kulturnom centru Rojc te festivalskom centru - utvrdi Casoni Vecchi na pulskom Vidikovcu.



Poslijepodne je u prostorijama kazališta Dr. Inat s radom je pocela radionica "Jacques Lecoq tehnike i tradicionalni kineski pokret" koju vodi Wong Chun Tat iz Hong Konga, student pariške akademije Lecoq i clan žirija PUF-a.

- Radionica se temelji na metodama i tehnikama Jacquesa Lecoqa, a zanimljiva je po tome što se ne uci glumca da glumi ili igra, vec da se igra s materijalima, objektima, životinjama, pokušava se iznenaditi i glumca i publiku. Primjerice, glumac ce dobiti zadatak da odigra da je aspirin koji se topi u vodi, kazao je Wong Chun Tat. Naglasio je i da je radionica, koja radi svaki dan do 5. srpnja od 16 do 18.30 sati, otvorena za sve.

PUF se nastavlja u 22 sata na Danteovom trgu gdje ce se održati medunarodni projekt "Anno Domini 2009" u hrvatsko-slovenskoj koprodukciji u kojem igra 31 osoba podijeljena u tri skupine na temu apokalipse.

Nakon toga se otvara festivalski klub Casoni Vecchi, gdje ce u 23 sata biti uprilicen didgeridoo performance Dubravka Lapainea.


Podijeli: Facebook Twiter