Pocelo vadenje krvi kod obiteljskih lijecnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vadenje krvi za primarnu zdravstvenu zaštitu pocelo je danas u pulskim ordinacijama obiteljske medicine. Prikupljeno je 20 uzoraka krvi i urina.

- Prvi dan primjene vadenja krvi u obiteljskim ordinacijama protekao je ocekivano, bez vecih problema. Uzorci su prikupljeni u ugovoreno vrijeme, bez vecih odstupanja, izvijestila nas je šefica djelatnosti za laboratorijsku dijagnostiku Lorena Honovic.

Procedura, naime, nalaže da se prikupljeni uzorci u ordinacijama propisno odlože na dogovoreno mjesto, a potom ih preuzimaju laboratorijski djelatnici. Uzorci se prikupljaju od 44 ordinacija na 18 punktova izmedu osam i devet sati. To je novost koju su pacijenti docekali s oduševljenjem.

- Mislim da je to sjajno. Više ne moram pohoditi laboratorij kako bih najprije dala uzorak, potom ponovno došla po nalaze, a zatim natrag svom lijecniku, rekla nam je jedna od pacijentica koju smo zatekli u Domu zdravlja u Flanatickoj ulici.

Medutim, pojednostavljenjem procedure za pacijente dodatni je posao pao na zdravstvene djelatnike, ponajprije na medicinske sestre koje vade krv te na laboratorijske tehnicare koji prikupljaju uzorke po ordinacijama.

- Dodatni posao nam je što se tice manipulacije uzoraka, no vjerujem da ce se zbog novog nacina vadenja krvi za primarnu zdravstvenu zaštitu smanjiti pritisak na laboratorij, rekla nam je Honovic. U bolnickom laboratoriju ce se odsad vaditi krv samo trudnicama, djeci mladoj od 18 godina, invalidima, pacijentima na kemoterapiji te profili šecera. Takoder, u obiteljskim ordinacijama nece se vaditi krv pacijentima koje upucuju specijalisti. Svi su obiteljski lijecnici u Puli i okolnim opcinama prihvatili obavezu vadenja krvi. (N. SOFTIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter