Počelo traženje koncesionara za autoceste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Službeno je počeo proces traženja koncesionara za autoceste kojima uopravljaju HAC i tvrtka Autocesta Rijeka- Zagreb. Vlada je danas dala zeleno svjetlo za to da se prvo kroz neobvezujuće razgovore pokuša pronaći koncesionar koji bi za taj posao dao od 2,4 do 3,2 milijarde eura ovisno o tome koliko će trajati koncesija, odnosno od 30 do 50 godina.

Kako je izvijestio ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, u razgovorima s potencijalnim ulagačima definirat će se i politika visine cestarina, ali i to da u slučaju povećanog prometa država tu razliku dijeli s koncesionarom. No, onda postoji mogućnost da i u slučaju pada prometa država dijeli rizik s koncesionarom, odnosno da mu nadoknadi gubitak, s čim Hrvatska već ima iskustva.

Sve te detalje trebalo bi precizirati do kraja prosinca kada će zainteresirani biti pozvani da predaju i obvezujuće ponude. Hajdaš Dončić podsjetio je da te tvrtke imaju kredite, odnosno dug od ukupno 4 milijarde eura, a da u sljedećoj godini na naplatu dospijeva više od 6 milijardi kuna te da će  taj teret pasti na državu u slučaju da koncesije ne budu dodijeljene.

Dončić je otkrio još jednu zanimljivost, a to je da bi u slučaju rasta prometa od cestarina budući koncesionar morao izgraditi i treću traku na određenim dionicama gdje je gust promet. 

Ministar financija Slavko Linić jučer je kazao da država u postupak koncesija ne bi trebala ići ako za koncesiju na 50 godina ne uspije dobiti barem 3 milijarde eura. (J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter