Počelo testiranje opreme, otpad stiže krajem studenog

U novom su Centru započela prva testiranja (Dejan ŠTIFANIĆ)
U novom su Centru započela prva testiranja (Dejan ŠTIFANIĆ)

Hoće li ponovno biti probijeni rokovi ili će ovog mjeseca u probni rad napokon krenuti novi Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun pitali smo direktoricu istoimene tvrtke Vesnu Dukić. Naime, ona je u srpnju kazala kako se početak probnog rada može očekivati krajem rujna. Na pitanje hoće li se to i dogoditi, Dukić je odgovorila:

- Kao što sam već u više navrata pojasnila, probni rad je proces koji je određen Ugovorom s izvođačem i građevinskim dozvolama. Ugovorom je definirano da se probni rad odvija u tri etape. Najprije se ispituju karakteristike pojedinih strojeva u postrojenjima, kaže Dukić.

U drugoj etapi se ispituje rad postrojenja bez otpada takozvane hladne probe, a nakon toga se ispituju postrojenja u punoj funkciji odnosno tople probe – obrada otpada i otpadnih voda.

Tri mjeseca kušnje

- Prema Ugovoru, probni rad je obavezan u trajanju od tri mjeseca, tijekom kojih se dokazuju tehničke i tehnološke karakteristike postrojenja, kazala je Dukić. Po njenim riječima, nakon završetka probnog rada, predstoje tehnički pregledi i uporabne dozvole za pojedine faze gradnje.

- Mogu potvrditi da je krenulo ispitivanje karakteristika pojedinih strojeva, priključena je struja i trenutno se vrši testiranje opreme. Znači počele su hladne probe, odnosno prvi dio probnog rada, a "tople probe", odnosno prihvat prvih količina otpada u centar očekujemo krajem studenog ove godine. Rok završetka probnog rada očekuje se krajem veljače 2016. godine, ali direktno ovisi o dokazanim karakteristikama postrojenja, zaključila je Dukić.

Da je izgradnja novog centra pri kraju potvrđuju i informacije koje se mogu pronaći na službenim stranicama tvrtke Kaštijun na kojoj se građanima također daje do znanja da se izgradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom bliži kraju. Na stranici su objavljene i 3D slike koje prikazuju budući izgled Centra.

Podsjetimo, kako će se sav otpad u novoizgrađeni centar dopremati iz novih pretovarnih stanica diljem Istre, a otpad će na Kaštijun stizati specijalnim kamionima sa zatvorenim kontejnerima. Istovar će se vršiti direktno kroz vrata hale u MBO postrojenje (prihvatnu jamu) čime se onemogućava doticaj otpada s okolinom. Vrata hale će se otvarati i zatvarati velikom brzinom čime se  sprječava eventualni izlazak neugodnih mirisa. Također, iznad vrata su postavljeni tzv. topovi vodene magle koji dodatno sprečavaju eventualni izlazak neugodnih mirisa, muha i slično.

Mehanička obrada

Primljeni otpad se najprije obrađuje u postrojenju za mehaničko biološku obradu. Potom se biološkim procesima iz otpada izdvaja voda, te mehaničkom obradom odvajaju obnovljive sirovine (metali) koje odlaze na recikliranje. Izdvaja se i goriva frakcija, odnosno gorivo iz otpada (GIO) ili Solid Derived Fuel (SRF).

Na samom centru će se odvijati prihvat, obrada sortiranog ili nesortiranog otpada, sakupljanje otpada koji se može ponovno uporabiti ili reciklirati, te sakupljanje i daljnja predaja opasnog otpada sakupljenog iz komunalnog otpada. Također, u centru će se vršiti sakupljanje i distribucija otpada koji se može koristiti u druge svrhe, energetsko iskorištavanje pojedinih frakcija otpada i odlaganje obrađenog otpada. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter