Počelo suđenje supružnicima iz pakla

Vjeran Šalov na sud je doveden iz pulskog zatvora
Vjeran Šalov na sud je doveden iz pulskog zatvora

Na početku suđenja supružnicima Vjeranu (32) i Vanesi (31) Šalov iz Poreča, koje optužnica tereti za kaznena djela trgovanja ljudima, protupravno oduzimanje slobode i nanošenje teških tjelesnih ozljeda, sve na štetu M. M. iz Slavonije, predsjednik sudskog vijeća, sudac Denis Hek, u ponedjeljak je odlučio da će oštećena M. M. svoj iskaz dati bez prisustva javnosti, ali i okrivljenika. Sudac Hek je nazočne upozorio da su dužni kao tajnu čuvati sve ono što saznaju o svjedočenju M. M. te da te da je odavanje detalja njenog iskaza kazneno djelo.

Vjeran Šalov je na pazinski sud dovezen iz pulskog pritvora u lisicama, dok je njegova supruga došla sa slobode u pratnji od jednog od njihovih branitelja. Oboje su izjavili da se ne osjećaju krivima za kaznena djela koja im stavljaju na teret.

Izbjegnuto suočavanje

M. M. je prije nego što je u ponedjeljak počela svjedočiti, smještena u drugu prostoriju u zgradi suda, te će jedino po nalogu suca ulaziti u sudnicu. Sud je prvo saslušao vještakinje, psihijatricu Klementinu Ružić i psihologinju Helenu Sveško Visentin.

Branitelji supružnika Šalov su vještakinje ispitivali o strahu oštećenice u odnosu na optuženike te način na koji su došle do zaključaka da bi M. M., ukoliko se suoči sa supružnicima Šalov, proživjela retraumatizaciju. Naime, vještakinjama su prezentirali Facebook komunikaciju između oštećene i njezine sestre od 12. kolovoza lani, u kojoj je oštećena napisala sestri: "Nije me strah sada kada znam da mi ne može ništa, pogotovo sad kada mu sude zbog mene". (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter