Počelo suđenje supružnicima Cetinski i riječkim poreznicima

Supružnici Cetinski (Arhiva)
Supružnici Cetinski (Arhiva)

Na Županijskom sudu u Rijeci u ponedjeljak je počelo suđenje riječkim poreznicima Mirjani Grijak i Silvu Jelenčiću, koji se terete da su na temelju nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije kao zakonite prihode priznali imovinu također optuženih Mirka i Vinke Cetinskih od gotovo 25 milijuna kuna u raznim valutama, a svo četvoro izjasnili su se da se ne smatraju krivima.

Poreznici Mirjana Grijak i Silvo Jelenčić optuženi su za zloporabu položaja i ovlasti, a supružnici Cetinski za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na ta nedjela te za krivotvorenje isprave.

Uskok tereti porezne inspektore da su od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013. u Rijeci i Rovinju, na traženje supružnika Cetinski tijekom nadzora koje su bili dužni provesti sukladno Zakonu o porezu na dohodak, prihvatili neistinite izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda koje su im Mirko i Vinka Cetinski tijekom nadzora predavali.

Uskok tvrdi da su, sukladno prethodnom dogovoru, okrivljeni porezni inspektori, ne provjeravajući vjerodostojnosti izjava i isprava, nevjerodostojnu i krivotvorenu dokumentaciju prihvatili kako bi prikazali da su izvori za imovinu Cetinskih dokazani i da ne postoji nesrazmjer između imovine i zakonitih prihoda.

U optužnici stoji da su tako, "na temelju oporuka, darovnice i potvrda, kao zakonite prihode Mirka i Vinke Cetinski prihvatili iznose od ukupno 2.230.000 eura, 1.055.000 američkih dolara i 460.000 njemačkih maraka."

Uskok kako je danas rečeno, namjerava dokazati da je između okrivljenika postojao dogovor u vezi poreznoga nadzora, tako da se dobije povoljan nalaz za supružnike Cetinski i izbjegnu porezne obveze. Zamjenica ravnatelja Uskoka Jasna Jurković Kralj kazala je da su Cetinski najprije dostavili popunjenu obavijest o činjenicama za oporezivanje, a za mjesec dana drugu obavijest koja je prilagođena dokazima te da je rezultat u međuvremenu održanih jedanaest njihovih sastanaka ulaganje u spis nevjerodostojnih isprava. Tužiteljstvo će dokazivati da su porezni inspektori uzimali samo izjave svjedoka koje su predlagali Cetinski, da niti jedan drugi podatak nisu tražili službenim putem. Navela da će optužba dokazivati da nije provedeno detaljno uspoređivanje imovine i primitaka, da nisu analizirani dobiveni podaci banaka nego da se sve svodilo na stvaranje iznimno velike sume prihvaćanjem nevjerodostojnih izjava i isprava. Navela je i to da priložene oporuke nisu valjane, da se kao svjedoci javljaju sami nasljednici, a da se radi o jedinim nasljednicima svojih roditelja.

Branitelji optuženih poreznih inspektora izjasnili su se da će uvodni govor održati nakon provođenja dokaza optužbe, dok su branitelji supružnika Cetinski ocijenili da činjenični opis optužnice predstavlja pretpostavke koje ne proizlaze iz dokaza te da će nastojati dokazati netočnost Uskokovih navoda. Isticali su da nije dokazano da bi utjecali na porezne inspektore te da je konstrukcija u optužnici netočna.

Sutkinja Ika Šarić pročitala je u dokaznom postupku više dokumenata - obavijesti o poreznom nadzoru, zadužnice, izjave, potvrde, izjave o prihodima, oporuke, dokumente o posudbi novca, smrtovnice, rješenja o nasljeđivanju, kupoprodajne ugovore, zapisnike u vezi utvrđivanja poreza, zapisnike o pretragama. Pročitan je nalaz i mišljenje Centra za forenzička istraživanja, po kojemu nema razloga za mišljenje da je sporan potpis na oporuci oca Mirka Cetinskog, uz naznaku da na osnovi preslike dokumenta nije moguće dati decidirano mišljenje. U dopunskom vještačenju navedeno je da otac Mirka Cetinskog vjerojatno nije ispisao sporni potpis. U slučaju potpisa majke Vinke Cetinski navedeno je da vjerojatno nije ispisala potpis na oporuci.

Pjevač Mirko Cetinski i njegova supruga Vinka, bivša zamjenica ministra turizma u druga dva postupka na Županijskom sudu u Puli optuženi su i da su poduzetnika Danka Končara prijevarom, kupujući za njega nekretnine u Istri, oštetili za oko 150 milijuna kuna.

Suđenje se nastavlja sutra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter