Počelo suđenje srbijanskom tajkunu M. Miškoviću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Beogradu je u četvrtak pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal počelo suđenje jednom od najbogatijih Srba Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Mili Đuraškoviću te grupi njihovih suradnika optuženih da su zloporabama u privatizaciji učinili štetu cestovnim poduzećima od oko 154 milijuna eura, a državnom proračunu 4,3 milijuna eura.

Mišković se, prema izvješćima iz Specijalnog suda, izjasnio da ne razumije optužnicu niti sebe prepoznaje u navodima tužiteljstva. "Ništa nisam razumio o čemu je tužiteljica govorila niti sebe prepoznajem... Ne razumijem zašto sam ja ovdje. To je bio primjer kako se u Srbiji treba da obaviti privatizacija", odgovorio je Mišković na pitanje suca, odbacujući krivnju i navode koje mu na teret stavlja optužnica.

Mišković je ustvrdio kako u optužnici nije točno ništa osim datuma njegova rođenja. Miškovićev odvjetnik Zdenko Tomanović zatražio je od suda da njegovom klijentu omogući "integralnu obranu" i da ga ne prekida. "Dobro je da vi kao (sudsko) vijeće čujete u cjelini njegovu obranu. Zato predlažem da danas zastanete", istaknuo je Tomanović, što je sud i prihvatio, pa će Mišković u petak pred sudom imati tri i pol sata za svoju obranu.

Krivnju i odgovornost danas su pred sudskim vijećem nijekali i optuženi Miškovićev sin Marko, vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, te još osomoro optuženih. Uz iznimnu pozornost medija, suđenje je započelo čitanjem optužnice koja ima čak 122 strane, dok kompletne spise kaznenog predmeta čini ukupno više od 10.000 stranica.

Beogradski mediji prethodnih su dana suđenje nazvali "procesom desetljeća" i "ozbiljnim testom za srbijansko pravosuđe". Ovaj proces posebnim čini i grupa inozemnih stručnjaka koje je Mišković angažirao kao promatrače kako bi, prema objašnjenju njegovih odvjetnika, osigurao nepristrano suđenje. Unatoč inzistiranju novinara, promatrači su odbili komentirati dosadašnji tijek procesa.

Miroslav Mišković uhićen je u prosincu 2012. godine i u pritvoru je bio do 23. srpnja ove godine, a oslobođen je nakon jamstva od 12 milijuna eura, rekordnog u srbijanskom pravosuđu. Njegovo poduzeće Delta holding uplatilo je prethodno u sudski depozit dinarsku protuvrijednost od 12 milijuna eura, a privremeno mu je oduzeta putovnica i zabranjeno da napušta boravište.

Mišković, njegov sin Marko i još osam osoba uhićeni su u prosincu 2012. godine u okviru istrage o privatizaciji cestovnih poduzeća kojima je, po optužnici, nanesena šteta od oko 154 milijuna eura, a državnom proračunu Srbije 4,3 milijuna eura. Marku Miškoviću 7. listopada je skinut elektronski nadzor i ukinut kućni pritvor nakon što je položio jamstvo od 3,3 milijuna eura za obranu sa slobode. Miroslav Mišković vlasnik je "Delta holdinga", poslovnog sustava koji je do prošle godine zapošljavao 25.000 ljudi i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a danas, nakon prodaje lanca supermarketa "Maxi" i "Tempo" belgijskom "Delhaezu", ima oko 7.700 zaposlenika i jedna je od pet najvećih tvrtki u Srbiji.

Mišković je prošle godine dospio u centar pozornosti medija i javnosti nakon što je u drugoj polovici studenog potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući jednu u nizu akcija protiv korupcije, priopćio da su započele predistražne radnje o poslovanju vlasnika "Delta holdinga". Svoj poslovni imperij i veliko bogatstvo Mišković je počeo stjecati koristeći povlašten položaj koji je imao zahvaljujući vezama s režimom Slobodana Miloševića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter