Pocelo sudenje prosvjednicima protiv Rockwoola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak zapoceto sudenje Patriku Juricicu i Doris Floricic, koje Rockwool Adriatic tuži Opcinskom sudu zbog smetanja posjeda, odgodeno je do 25. svibnja zbog potrebe prikupljanja novih dokaza i sazivanja svjedoka.

Juricica i Floricic picanski proizvodac kamene vune, kojeg zastupa Pavao Novokmet iz zagrebackog odvjetnickog društva Žuric i partneri, optužuje da su 20. sijecnja 2010. godine fizicki zaprijecili i tako onemogucili svaku vrstu prometa na njegovim nekretninama ispred ulaza u tvornicki krug. Navodno su to cinili zajedno s drugim osobama od 17.30 do 21 sat, a kao dokazi navedeni su napisi u medijima.



Branitelj optuženih, pulski odvjetnik Dubravko Zeljko, istice da tužba nije podignuta u zakonskom roku od mjesec dana jer na njoj kao datum zaprimanja stoji 12. ožujka 2010. Uz to tvrdi da katastarska cestica na kojoj se djelo navodno dogodilo nije u vlasništvu Rockwoola, nego tvrtka na njoj ima pravo služnosti puta, ali ne u cijelosti, nego samo na za to neophodnoj površini.

Tužitelj bi, veli on, trebao dokazati da je medu stotinjak ljudi upravo dvoje optuženih stajalo na kolniku i sprjecavalo promet. Novokmet odgovara tvrdnjom da osporavanje prava na posjed nije dopušteno u parnicama zbog smetanja posjeda te da je cilj postupanja optuženih bio upravo blokirati prolaz, što proizlazi iz medijskih izvještaja o tom dogadaju.

S obzirom na to da je obrana eksplicitno zanijekala optužbu, zatražio je obustavu sudenja da bi mogao prikupiti nove dokaze. Zeljko je s druge strane zatražio pozivanje sedmero svjedoka. Sutkinja Zvjezdana Štemberga Verbanac prvome je dodijelila rok od osam dana za dostavu daljnjih dokaznih prijedloga, a drugome rok od tri dana za dostavu adresa predloženih svjedoka.

Sudenje je pratilo sedmoro protivnika rada tvornice u karakteristicnim crnim majica s napisom "Ubija me Rockwool".


Podijeli: Facebook Twiter