Počelo suđenje papinom bivšem sobaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suđenje bivšem Papinu sobaru, optuženom da je ukrao više desetaka povjerljivih dokumenata koji otkrivaju napetosti u najvišim krugovima Katoličke crkve, počelo je u subotu ujutro u Vatikanu, objavila je Sveta Stolica.

Paolo Gabriele (46) prisutan je u sudnici, a proces vode tri laička sudaca. Njegova suučesnika, informatičara Claudija Sciarpellettija, zastupa odvjetnik.

Velika novina u povijesti papinske države je da je suđenje otvoreno za novinare. No, samo osam novinara ima pristupu unutar suda skrivena iza bazilike svetog Petra a o saslušanju će moći izvještavati tek po njegovu isteku. Neće smjeti koristiti ni fotoaparate ni kamere.

Gabrieleu, jednom od rijetkih laičkih građana Vatkana, prijeti do četiri godine zatvora.

Kao sobar Benedikta XVI. pripremao mu je svečanu odjeću i služio mu obroke. Na službenim fotografijama uvijek ga se vidi blizu Pape, čak i u papamobilu.

Optužen je da je mjesecima fotokopirao desetke povjerljivih dokumenata Pape i njegovih suradnika. Pod kodnim imenom "Maria" proslijeđivao ih je potom novinaru Gianluigiju Nuzziju koji ih je upotrijebio u knjizi "Sua santita" (Njegova svetost), otkrivajući suparništvo i snažni animozitet, posebice spram drugog čovjeka Vatikana kardinala Tarcisia Bertonea.

Bivši sobar priznao je krivnju. U ispitivanjima objasnio je da je djelovao kako bi otkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana. Smatrao je da Papa nije dovoljno obaviješten te je želio vratiti Crkvu "na pravi put".

Uhićen 23. svibnja, proveo je 53 dana u ćeliji žandarmerije Vatikana, prije nego je krajem srpnja stavljen u kućni pritvor.

Suđenje bi moglo biti prilično brzo budući da je Gabriele priznao krivicu.

U svakom trenutku Papa ga može pomilovati, što je prilično vjerojatno, iako je Papa bio "duboko povrijeđen" izdajom nekoga koga je "poznavao, volio i poštivao".

U intervjuu televiziji u veljači ove godine, Gabriele je kazao da je dvadesetak osoba "u različitim tijelima" Vatikana bilo umiješano u skandal "Vatileaks".

No, zasad se sudi samo još Sciarpellettiju i njegov udio se smatra drugorazrednim. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter