Počelo suđenje kineskom dužnosniku zbog korupcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smijenjeni visoki kineski dužnosnik Bo Xilai u četvrtak je izveden pred sud u Jinanu, gradu u istočnoj pokrajini Shandong, pred kojim će odgovarati za korupciju, podmićivanje i zloporabu ovlasti.

Bivši ministar trgovine Bo (64) bio je stranački prvak u Chongqingu, a optužnica ga tereti za pronevjeru 25 milijuna juana (3 milijuna eura) 90-ih godina, kada je upravljao gradom Dalianom na sjeveroistoku Kine.

Za zloporabu ovlasti optužen je jer je spriječio bliskog suradnika Wanga Lijuna, zapovjednika policije u Chongquingu da istraži sumnje o ubojstvu pripisanom Boovoj supruzi. Boova supruga Gu Kailai osuđena je na zatvorsku kaznu za ubojstvo britanskog poslovnog čovjeka Neila Heywooda.

Bo je uhićen 2012., a njegov je pad razotkrio korupciju na visokim razinama kineske hijerarhije i duboke interne podjele. Analitičari suđenje drže testom odlučnosti novog predsjednika Xija Jinjpinga da u djelo provede obećanje o suzbijanju korupcije, a strani mediji navode da će Bo sasvim sigurno biti proglašen krivim.

Kineski državni mediji objavili su prvu fotografiju Boa Xilaija nakon 17 mjeseci. Na fotografiji je Bo prikazan kako stoji u sudnici vezanih ruku, a uz njega su dva policajca. Suđenje će trajati dva dana, a presuda će vjerojatno biti objavljena početkom rujna, javila je državna televizija CCTV. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter