Pocelo sudenje Juliji Timošenko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudenje bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, optuženoj za zloporabu službene dužnosti tijekom potpisivanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. godine, pocelo je u petak u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji. Ukrajinska televizija Peti kanal uživo prenosi iz sudnice.

Na pocetku saslušanja Timošenko je odbila odgovarati na pitanja suca vezano za podatke iz biografije i putovnice izjavivši da su oni svima dobro poznati. "Ovo je farsa i cirkus, a ne sudenje", rekla je Timošenko.

Tisuce ljudi okupile su se ispred suda kako bi pružili potporu bivšoj premijerki.

Tužiteljstvo tvrdi da je bivša premijerka prilikom sklapanja ugovora o kupovini prirodnog plina od Rusije oštetila državu za oko 130 milijuna eura.  Ako bude osudena mogla bi dobiti 10 godina zatvora.

Bivša premijerka tvrdi da je istrage protiv nje i njezinih suradnika pokrenuo predsjednik Viktor Janukovic kako bi ušutkao oporbu i izbacio je iz izborne utrke iduce godine kad su planirani parlamentarni izbori.

Julija Timošenko bila je premijerka Ukrajine od veljace do rujna 2005. godine i od prosinca 2007. do ožujka 2010. godine.


Podijeli: Facebook Twiter