Počelo suđenje istarskom županu Valteru Flegi

Župan Valter Flego (D. ŠTIFANIĆ)
Župan Valter Flego (D. ŠTIFANIĆ)

Na Županijskom sudu u Rijeci u utorak je počelo suđenje istarskom županu Valteru Flegi, optuženom da je kao bivši gradonačelnik Buzeta oštetio gradski proračun za više od pola milijuna kuna. Sudskim vijećem predsjedava sudac Saša Cvijetić, a danas je čitana dokumentacija vezana uz taj predmet.

Optužnica protiv Flege potvrđena je u travnju prošle godine, a Flego se i tada izjasnio da se ne osjeća krivim. Prema optužnici Uskoka zlouporabom položaja i ovlasti je kao gradonačelnik Buzeta, od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i svojim suradnicima, zamjeniku buzetskog gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela grada, nezakonito povisio plaće te tako oštetio gradski proračun za više od 539.000 kuna.

Isplatu povećanih plaća, prema tvrdnjama tužiteljstva, omogućio je donošenjem Pravilinika o radu gradske uprave grada Buzeta i to protivno Zakonu o plaćama u regionalnoj samoupravi. Prema tom pravilniku mu je plaća uvećana za pet posto zbog stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. Za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15 posto, a ostalim suradnicima za po 10 posto. Zakonom o plaćama, međutim, u lokalnoj samoupravi su određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter