Pocelo sudenje Crvenim kmerima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Toliko ocekivano sudenje zbog genocida za koji je optuženo cetvero najviših dužnosnika kambodžanskih Crvenih kmera koji su još na životu pocelo je u ponedjeljak u Pnom Penu pred sudom pod pokroviteljstvom UN-a, više od trideset godina nakon pocinjenih zlodjela.

Ideolog režima Pola Pota ili "Brat Broj Dva" Nuon Chea, ministar vanjskih poslova Ieng Sary, predsjednik "Demokratske Kampucije" Khieu Samphan i ministrica za socijalnu skrb Ieng Thirith odgovaraju za ratne zlocine, zlocine protiv covjecnosti i genocid. Cetvero optuženih ima izmedu 79 i 85 godina.



Politicki kadar režima morat ce se izjasniti o metodicnoj i proracunatoj provedbi marksisticke utopije, izmedu 1975. i 1979. u okviru koje je ubijeno iscrpljivanjem, gladu, bolešcu ili mucenjem i egzekucijama približno dva milijuna osoba, što predstavlja cetvrtinu stanovništva Kambodže u to doba.

Termin genocid opcenito se koristi kad se govori o tom razdoblju, ali UN užase pocinjene protiv kmerskog stanovništa ne navodi pod tim terminom. Genocid se odnosi samo na pokolj Vijetnamaca i etnicke manjine muslimanskih Chama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter