Počelo rušenje bespravne gradnje, bageri na Viru

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

U Zadarskoj županiji, odnosno na otoku Viru, počelo je uklanjanje bespravno izgrađenih objekata, a predviđa se da će akcija trajati tjedan dana.

Kako su izvijestili iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, na navedenom području u planu je uklanjanje deset građevina.

U ovoj se fazi uklanjaju građevine koje nemaju uvjeta za legalizaciju prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, bilo da vlasnici nisu u roku podnijeli zahtjev, bilo da su građevine građene nakon orto foto snimke, odnosno 21.6.2011. godine, bilo da su izgrađeni samo temelji, a uvjet je propisan Zakonom da građevina bude izgrađena najmanje do jedne etaže, bilo da se nalaze na lokacijama na kojima legalizacija nije moguća.

Na terenu se, uz građevinske inspektore, nalaze i policijski službenici te ugovorni izvođač Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Građevinska inspekcija započet će s pregledom terena kako bi saznala je li vlasnik ili investitor nekog od predviđenih objekata za uklanjanje, započeo s rušenjem ili ga je već uklonio.

U 2012. godini uklonjeno je ukupno 466 građevina. Njih 45 uklonjeno je putem ugovornog izvođača Ministarstva, a ostalo su srušili sami vlasnici.

Bageri su od danas u Zadarskoj županiji, iza toga će se zadržati još malo na moru, a onda dolaze na kontinentalni dio.

"Kroz tri do četiri tjedna bageri će doći i do Zagreba. Budući da je glavni hrvatski grad ekonomski centar države, tu se u posljednje vrijeme puno gradilo, a među tim objektima je dosta bespravnih građevina", ističe resorna ministrica.

Prvo se kreće s uklanjanjem objekata u kojima ljudi ne žive ili čija je gradnja tek započela.

"Tu će biti podruma, temelja i započetih građevina, dakle u prvoj grupi je riječ o takvim objektima", kaže Mrak Taritaš.

Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u Hrvatskoj je trenutno oko 1.500 objekata koji nisu ušli u postupak legalizacije, a više ga nije ni moguće pokrenuti.

"Dakle, riječ je o onima koji su mogli do 31. prosinca prošle godine podnijeti zahtjev i oni to nisu učinili. Paralelno s tim, mi kontinuirano uklanjamo i započete zgrade koje su se gradile iza 21. lipnja 2011. godine. Dakle, oni koji ne mogu ostati u prostoru i koji se u prostoru ne mogu zadržati", pojašnjava Anka Mrak Taritaš. (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter