Počelo primanje uplata za spas Imunološkog zavoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj poštanskoj banci u subotu je počelo primanje uplata građana za kupnju dionica Imunološkog zavoda u sklopu akcije koja ima za cilj do 25. ožujka u 14 sati, kada istječe rok za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica IMZ-a, prikupiti 500 tisuća kuna potrebnih kako bi se tu državnu tvrtku od strateškog interesa sačuvalo od privatizacije.

Akciju organizira trgovačko društvo Visia Croatica koju je osnovala skupina građana i koja je jedan od četiri potencijalna ponuditelja za kupnju dionica tog zavoda, uz tvrtku PharmaS s investicijskim fondom Nexus Private Equity, Jadran Galenski Laboratorijem i nizozemskim Bilthoven Biologicalsom.

Inicijatori ideje za građanski otkup Imunološkog zavoda (IMZ) su Aleksandar Soltyšik, Ivan Rude i Leo Buljat iz Visie Croatice, koji su početkom mjeseca pozvali građane i poduzetnike u zemlji i dijaspori da se uključe u patriotsku akciju prikupljanja novca za otkup dionica Imunološkog zavoda. Građane su pozvali da, prema mogućnostima, kupe udjele od 100 kuna na više, koje će Visia Croatica prikupljati putem zaklade, i tako zaštite Imunološki zavod od, kako tvrde, "špekulantskog kapitala i propasti".

Nadaju se da će do 25. ožujka u 14 sati, kada istječe rok za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica IMZ-a, uspjeti prikupiti 500 tisuća kuna, a nakon toga i više od 100 milijuna kuna potrebnih za dokapitalizaciju i kupnju dionica IMZ-a.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) produžio je u veljači rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda do 25. ožujka, na zahtjev više potencijalnih ponuditelja. Pisma namjere za Imunološki poslalo je ukupno sedam potencijalnih ponuditelja, od koji su četiri od CERP-a dobili dozvolu da provedu dubinsko snimanje njegova poslovanja - Jadran Galenski Laboratorij, Visia Croatica, Pharmas zajedno s investicijskim fondom Nexus Private Equity te nizozemski Bilthoven Biologicals.

Obvezujuće ponude za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda, s početnom cijenom od 49,3 kune po dionici, prikupljaju se temeljem odluke Vlade od 2. siječnja ove godine. Prema toj odluci investitor je osim cijene za kupnju dionica dužan osigurati i investicijsko ulaganje u Imunološki od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Investitor također mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske, kao i proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla, namijenjenih vlastitoj populaciji, temeljem sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter