Počelo predsezonsko zapošljavanje

Najviše djelatnika traži se u ugostiteljstvu i turizmu (M. MIJOŠEK/arhiva)
Najviše djelatnika traži se u ugostiteljstvu i turizmu (M. MIJOŠEK/arhiva)

U trenutku kada Hrvatska, pa tako i naša županija, grca pod teretom broja nezaposlenih, svako novo radno mjesto jednako je dobitku na lutriji. Pulska područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na svojim internetskim stranicama te oglasnom prostoru pred ulazom u Zavod redovito objavljuje oglase poslodavaca koji (ipak) traže radnike.

Trenutno se najviše djelatnika traži u ugostiteljstvu i turizmu pa možemo reći da su već krenule naznake predsezonskog zapošljavanja. U ovoj je kategoriji otvoreno 49 oglasa kojima se primjerice traže konobari/ce, pomoćni kuhinjski radnici, pralje, servirke… Nažalost, riječ je o poslovima koji će trajati tek do kraja ljeta.

Trideset poslodavaca traži radnike u kategoriji "ekonomisti, pravnici i administrativni radnici" - traže se primjerice poslovne tajnice, daktilografi, sudski zapisničari… U kategoriji "trgovci, promotori, oglašivači" raspisano je 20 oglasa. Oni koji se jave na oglase mogu se zaposliti kao prodavači/ce, promotori ili pak kao, što je u zadnje vrijeme vrlo popularno zanimanje, agenti u call centru.

U djelatnosti obrazovanja i odgoja raspisano je trenutno 16 natječaja, primjerice za prof. engleskog jezika, matematike, fizike, geografije ili pak informatike, nekoliko odgojitelja, a ravnatelja ili ravnateljicu traži i pulska Glazbena škola. Osam radnika zaposlit će se u djelatnosti zdravstva i socijalne skrbi - riječ je o socijalnim radnicima, radnim terapeutima, fizioterapeutima, njegovateljima starijih osoba ili pak medicinskim sestrama.

Tek četiri radnika traže se u kategoriji "umjetnici i stručnjaci u kulturi". U Novigradu se tako traži učitelj/ica klavira i knjižničar/ka, a u Umagu plesačica i instruktorica zumbe. Dva oglasa objavljena su u djelatnosti "društveno-humanistički stručnjaci", i to za suradnika konzervatora-arheologa i psihologa, a jedan u djelatnosti "prirodoslovno-matematičarki stručnjaci" i to za voditelja HACCP sustava. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter