Počelo potpisivanje za referendum protiv outsourcinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i u 128 hrvatskih gradova jutros je na inicijativu sindikata počelo prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv. outsourcinga.

Inicijativu je pokrenulo 17 sindikata iz javnog sektora, koji do 19. lipnja namjeravaju prikupiti 375 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma protiv outsourcinga.

"Zaustavit ćemo Vladu u provođenju jedne bezumne odluke i to će učiniti ovih 17 sindikata s potporom građana. Mi sami to ne možemo napraviti", poručio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Izrazio je uvjerenje da će građani prepoznati pravičnost cilja u interesu radništva, odnosno svih onih koji rade u javnom sektoru, kao i svih građana.

"Nećemo dopustiti Vladi da nešto što je kvalitetno i relativno jeftino postane nekvalitetno i skuplje", kazao je Stipić te pozvao medije i građane da s njima budu i 19. lipnja, "kada će biti kraj priče sa sretnim završetkom koji su organizirali sindikati".

Predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je da se na primjeru outsourcinga pokazuje ideologija neoliberalizma, kojom se uvodi privatizacija u javni sektor bez ikakve računice.

Zapitao se zašto se outsouucing uvodi bez kalkulacija o njegovoj isplativosti, a "antologijskom glupošću" nazvao je navodnu izjavu potpredsjednice Vlade Milanke Opačić, koju su prenijeli mediji, da je odluku o outsourcingu Vlada donijela iako nije izračunala je li uopće isplativa.

Ribić je kazao kako se nakon toga može zaključiti i da je netko drugi umjesto Vlade donio takvu odluku, upitavši tko to onda upravlja zemljom, Vlada ili "strani faktori koji nameću rješenja koja proizlaze iz ideologije neoliberalizma".

"Ideja je rasturiti javni sektor i javne službe", poručio je i istaknuo da su sindikati prepreka tome. Sindikati iz javnog sektora drže da je Vladina odluka o outsourcingu neosnovnih djelatnosti u tom sektoru, u kojem radi 26.500 zaposlenika, "avanturistička, bez analize, nepripremljena, neozbiljna i nekorektna prema sindikatima".

Na jutrošnjem početku prikupljanja potpisa na Jelačićevu trgu okupilo se više sindikalnih čelnika koji su organizirali akciju. (Hina)
 

Pula: Počelo prikupljanje potpisa za referendum protiv outsourcinga

Danas je diljem Istre počelo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv outsourcinga odnosno protiv izdvajanja pomoćnih poslova u državnom i javnom sektoru. U prijepodnevnim satima u Puli potpisi su se prikupljali ispred Opće i Mornaričke bolnice i Vile Marije, a u popodnevnim satima prikupljali su se i na štandu kod gradske tržnice u centru grada.

Kako doznajemo od Denisa Buršića iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika sutra će se potpisi i dalje prikupljati ispred bolnica te popodne (nakon 14.30 sati) na tržnici. Tijekom vikenda i naredni tjedan potpisi će se prikupljati na tržnici u gradu i na Verudi u jutarnjim satima. O dodatnim mjestima javnost će se, kako doznajemo, izvijestiti idućih dana, budući da će njihov broj ovisiti o tome s koliko će ljudi sindikati raspolagati.

Prikupljanje potpisa organizira sedamnaest hrvatskih sindikata zaposlenih u državnim i javnim službama temeljem sporazuma potpisanog 26. svibnja. Potpisi će se sakupljati sve do iduće srijede, 18. lipnja, i to na trgovima, tržnicama i drugim javnim mjestima, za što je sindikalcima potrebna i pomoć volontera pa mole da im se jave svi koji žele pomoći. (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter