Počelo potpisivanje peticije za smjenu Jovanovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svim osnovnim i srednjim školama jutros je počelo potpisivanje peticije kojom se od premijera Zorana Milanovića traži smjena ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod koji je organizator potpisivanja, očekuje jako dobar odaziv.

- Peticijom po nazivom "Mijenjajte ga!", koja se potpisuje od 17. do 19. prosinca, obraćamo se premijeru Milanoviću od kojega tražimo smjenu ministra Jovanovića, rekao je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod na današnjoj konferenciji za novinare.

- Želimo da svi zaposleni u školama prepoznaju priliku da se riješimo nesposobnog, nekompetentnog, neodgovornog, bahatog i ciničnog ministra, koji je svaki svoj neuspjeh spreman predstavljati uspjehom, poručio je Stipić te pozvao sve zaposlenike u školama da potpišu peticiju.

- Njome se ne obraćamo ministru, već njegovom šefu, od kojega tražimo da napravi ono što velika većina građana očekuje u drugoj polovici mandata Vlade Kukuriku koalicije - određene kadrovske promjene, a da ministar Jovanović bude među prvima koji će prestati obnašati svoju dužnost, ne bi li se dala prilika nekom drugom da pokuša spasiti što se spasiti dade u drugoj polovici mandata, poručio je Stipić.

- Izravan povod za potpisivanje peticije je smanjenje plaća za studeni i neisplata troškova prijevoza za prosinac, a peticijom želimo upozoriti javnost da to nije minoran problem, već nešto jako bitno, kaže Stipić.

Pozivajući se na dosadašnje Jovanovićeve izjave, Stipić naglašava da su netočne ministrove ocjene da je obrazovanje učinio dostupno svima, podignuo njegovu kvalitetu, uveo red u sustav, te da učinkovitije upravlja sredstvima.

- Ako pod dostupnošću obrazovanja misli na osiguranje prijevoza srednjoškolaca, ministra demantira situacija na jugu Hrvatske gdje u jednoj županiji dug za troškove prijevoza za tri mjeseca iznosi 9 milijuna kuna, navodi Stipić.

- Sve što je Jovanović radio kroz dvije godine značilo je uglavnom više nereda, nastavlja Stpić. Jedan od primjera je ukidanje ocjenjivanja na polugodištu, da bi ovih dana došao "smiješni obrazac" u kojem razrednik prosječno treba upisati oko dvije tisuće ocjena, ali bez objašnjenja o kakvoj je ocjeni riječ.

- Nas prosvjetare tjera se da gazimo osnovne postulate struke i šaljemo takve obavijesti roditeljima, ističe čelnik Preporoda dodajući da o efikasnosti upravljanja, pak, govori podatak da nedostaje 600 milijuna kuna za plaće.

- "Ako je ovo red, onda ne znam kako izgleda nered, kaže Stipić naglašavajući kako je važno da se vidi što o ministru misle oni koji se svakodnevno nose s "blagodatima njegovih odluka, postignuća i rezultata".

Rezultati peticije pokazat će ima li Jovanović podršku zaposlenih u školama i dijele li njegovo mišljenje da je najuspješniji ministar, zaključio je.

Vjeruje da će prikupiti više od 15-ak tisuća potpisa - koliko je prikupljeno 2010. godine kada su se prikupljali potpisi za peticiju vezanu uz "produženi stručni postupak" - jer imaju i potporu drugih sindikata u školstvu.

Peticiju je podržala i udruga Nastavnici organizirano, a njena predstavnica Ana Majnarić rekla je da smjenu Jovanovića ne traže toliko zbog smanjenja plaća, koliko zbog birokratizacije sustava školstva, nediscipline u školama i zastarjelih programa koji, upozorila je, rezultiraju napadima roditelja na učitelje.

"Smjena ministra neće ništa riješiti jer je potrebna promjena Vladine politike prema obrazovanju, ali bit će dobar početak. Obrazovanje je najvažnija stvar na svijetu, a naš se obrazovni sustav rastače", upozorila je Majnarić.

- Ne smatramo da se nagomilani problemi u obrazovanju mogu riješiti jedino smjenom ministra. Međutim, smjena ministra bio bi dobar početak i znak da izjave o "zemlji znanja" nisu samo isprazne floskule, nego da su vladajući spremni nešto i napraviti po tom pitanju, napominju u udruzi Nastavnici organizirano te poručuju Vladi - ulaganje u obrazovanje nije trošak, već ulaganje u budućnost ove države.

Najniže plaće su u osnovnom školstvu

Po zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u obrazovanju u rujnu je iznosila 5.531 kunu. Najniža primanja imaju djelatnici u osnovnom obrazovanju, gdje prosjek plaće iznosi svega 4.952 kune, zatim u predškolskim ustanovama 5.139, a u srednjim školama je prosjek primanja 5.343 kune.

Tog je mjeseca prosječna plaća u Hrvatskoj bila 5.428 pa je vidljivo da su u velikom dijelu obrazovnog sustava plaće ispod prosjeka. Izuzetak je visoko obrazovanje, gdje prosječna plaća iznosi 8.252 kune. (Hina, M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter