Počelo popločavanje Gračišća

Skidanje podloge prije ravnanja i postavljanja ploča (M. RIMANIĆ)
Skidanje podloge prije ravnanja i postavljanja ploča (M. RIMANIĆ)

Ovaj sam dan čekao 11 godina, rekao je na konferenciji za novinare u povodu početka popločavanja Gračišća načelnik Ivan Mijandrušić i dodao da mu je uređenje i popločavanje starogradske jezgre bio san i cilj otkad se prije 11 godina prvi put kandidirao za načelnika. Međutim, prikupljanje papirologije je nažalost potrajalo sve do danas. No, ni danas se ne bi moglo početi popločavati bez suradnje i financijske potpore Ministarstva regionalnog razvitka, koje je za ovu investiciju osiguralo tri milijuna kuna, što je zapravo 80 posto vrijednosti radova, a ostatak od 750 tisuća kuna Općina će osigurati iz drugih izvora.

- Tijekom protekla skoro dva desetljeća nadležna ministarstva mnogo su uložila u Gračišće, a posebno je velik i važan zahvat bio uređenje kanalizacije, kada je pod zemlju položena sva komunalna infrastruktura, električne instalacije, telekomunikacijski kablovi i instalacije za plin; tomu je značajan doprinos dalo nekadašnje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nakon što je pod zemlju postavljena sva infrastruktura napokon su stvoreni uvjeti za popločavanje, tako da se idućih desetljeća, kada se postave ploče, u Gračišću više ništa neće morati kopati, s neskrivenim je zadovoljstvom izjavio Mijandrušić pred okupljenim vijećnicima, predstavnicima konzervatora, nadzora, projektanata iz Urbisa 72 i izvođača iz tvrtki Vinkuran, Kamen i Macuka.

Na novinarsko pitanje koji će se dijelovi Gračišća popločati, Mijandrušić je odgovorio da je ovo tek prava faza radova, a obuhvaća trg pred zvonikom, zatim ulicu koja taj trg spaja s Placem, koji će se u cijelosti popločati, sve do Katinine kuće. Popločat će se zatim ulica od Placa i od volte Svetog Antona do Svete Fumije, te Obrtnička ulica do Potoka. Zapravo pod pločama od domaćeg istarskog kamena iz Kanfanara naći će se najuža starogradska jezgra. Mijandušić je opovrgnuo govorkanja da će se ostale ulice asfaltirati i dodao da će se i za njih, u suradnji s konzervatorima, nastojati iznaći najprihvatljivije rješenje.

- Ovim projektom nažalost neće biti obuhvaćen plato ispred ulaza u grad. Ondje će se, prema postojećim uvjetima, obnoviti podloga, odgovorila je na novinarsko pitanje konzervatorica Nevenka Šuran Marinčić. Budući da su na tom prostoru ploče postavljene okomito, u tom će se smislu i obnoviti ovaj prostor, zapravo plato na kojem se nekada nalazila kula koja je štitila gradska vrata Gračišća, svojevremeno najvećeg grada u središnjoj Istri, na prostoru tadašnje Pazinske grofovije. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter