Pocelo opremanje penjališta na Kamenim vratima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijetki su gradovi poput Buzeta koji svega kilometar od gradskog središta imaju penjalište. Sportsko-penjacki klub Vertical upravo je poceo s opremanjem novog penjališta Kamena vrata, koje se nalazi uz državnu cestu Buzet - Ponte Porton. Za razliku od ostalih penjališta u okolici Buzeta i Roca, namijenjenih uglavnom vrhunskim penjacima, novo penjalište imat ce lakše smjerove, za amatere.

Clanovi buzetskog sportsko-penjackog kluba odradili su prvu vikend-akciju cišcenja raslinja u podnožju stijene, dok se u postavljanje novih penjackih smjerova ukljucio Cedomir Cikic iz Pule. Ovaj je iskusni penjac, koji se penjanjem bavi vec 12 godina, sudjelovao je i u opremanju dva nova sektora u kanjonu Mirne na penjalištu Buzetski kanjon.

Najnoviju akciju financijski je podržala buzetska Turisticka zajednica. "Kupili su nam materijal za izradu dvadesetak smjerova na penjalištu Kamena vrata, atraktivnoj i dostupnoj lokaciji uz samu cestu. To ce biti rekreativno penjalište, s lakšim smjerovima, pogodno za one koji se odluce za svoje prve penjacke korake. Ujedno ce doprinijeti turistickim sadržajima u sklopu projekta 'Buzet outdoor'", kaže Martin Glavic, tajnik Verticala.

- Osigurali smo sredstva za klinove jer želja nam je da u javno-privatnom partnerstvu opremimo penjališta na javnom mjestu, koja potom razne agencije, udruge i penjaci mogu koristiti za svoje programe. U suradnji s klubovima i svim zainteresiranima, vec godinama Buzeštinu razvijamo i kao prepoznatljivo mjesto po outdoor ponudi, istice direktorica TZ-a Nada Prodan Mrakovic. Projekt opremanja penjališta kandidirat ce se uskoro i na natjecaj Ministarstva turizma za unapredenje ponude turistickog sektora pod nazivom "Korak više". (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter