Počelo objedinjavanje bolnica

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Počeo je najavljivani proces objedinjavanja bolnica u Hrvatskoj, a ministar zdravlja Rajko Ostojić naglašava kako će se time povećati dostupnost i učinkovitost zdravstvene zaštite.

Vlada je donijela odluku o pripajanju četiriju bolnica - varaždinskoj Općoj bolnici pripojit će se Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof i Bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik, Općoj bolnici Dr. Josip Benčić iz Slavonskog Broda bit će pripojena novogradiška Opća bolnica, a pakračka Opća županijska bolnica bit će pripojena Općoj županijskoj bolnici Požega.

"Preduvjeti su stvoreni, sve bolnice imaju objedinjeni hitni bolnički prijem, prije 10 dana na snagu je stupio novi pravilnik o unutarnjem ustroju kojim su ukinuti svi odsjeci, čime su napravljene značajne financijske uštede, promijenjen je broj postelja za odjele i podignut s deset na 15. Odlukom se povećava dostupnost zdravstvene zaštite i omogućava učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena zaštita", rekao je Ostojić.

Ne radi se samo o pukom spajanju bolnica nego o značajnim organizacijskim i strukturnim reformama. Slični procesi pripajanja bolnica, napomenuo je Ostojić, u Europi se događaju u zadnjem desteljeću pa je, primjerice, u Francuskoj na sličan način pripajanje prošlo 99 bolnica, a u Njemačkoj njih 129.

Naglasio je kako je objedinjenim hitnim bolničkim prijemom tijekom ove godine snižen invaliditet, morbiditet i mortalitet prosječno za čak 23 posto.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je poslala zakon o potvrđivanju ugovora o izručenju između Hrvatske i BiH kojim će se onemogućiti da osobe s dvojnim državljanstvom zlopupotrebljavaju taj institut te bijegom u jednu od država izbjegavaju kaznenu odgovornost za najteža kaznena djela.

Ugovor su dvije države potpisale krajem studenog prošle godine, a njime je stvoren potreban međunarodnopravni okvir za omogućivanje izručenja osoba, koje su u državi koja traži izručenje gone radi kaznenog djela ili se izručenje traži radi izvršenja kazne zatvora ili mjere koja uključuje oduzimanje slobode. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter