Počelo obilježavanje obljetnice stradanja Škabrnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikazivanjem filma "Heroji Vukovara" producenta Dominika Galića, u Osnovnoj školi "Vladimira Nazora" u Škabrnji danas je počelo obilježavanje 22. obljetnice stradanja mještana i branitelja tog ravnokotarskog sela, u velikosrpskoj agresiji koja je na to mjesto počela 18. studenoga 1991. godine.

Obilježavanje te obljetnice i odavanje počasti žrtvama nastavlja se otvaranjem izložbe "Ranjeni Krist" autora Marije Slišković, Ivana Matkovića Laste i dr. Slobodana Langa, koja će se održati u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Izložba je podsjetnik na ratno stradanje i dane zajedništva u obrani Domovine, a čine je predmeti iz razorenih crkava u Hrvatskoj i BiH te skulpture Ivana Matkovića-Laste, ratnog zapovjednika Bogdanovaca. Autorica postava Marija Slišković izložbu je podijelila u dva dijela - stradanje sakralnog i stradanje čovjeka

Oko 18 sati Škabrnjani će tradicionalno zapaliti svijeće i lampione na ulazu u mjesto duž ulice Žrtava srbočetničke agresije

Središnji komemorativni skup na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se sutra točno u podne

U ponedjeljak 18. studenoga 1991. godine rano ujutro srpske paravojne snage potpomognute zrakoplovstvom, tenkovima i pješaštvom 9. Kninskog korpusa bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem počele su svoj krvavi pohod na Škabrnju.

Samo toga dana u Škabrnji je stradalo je 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u "Oluji" broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter