Počelo nasipavanje pulske rive kamenjem iz bolnice

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U utorak je počelo nasipavanje obale na pulskoj rivi kamenom iz iskopina prilikom gradnje nove pulske bolnice. Od ranog jutra kamioni su dovozili na dio rive od ACI-jevog servisa jahti do Mandrača kamenje iskopano prilikom gradnje nove bolnice, a nasipavanje će se odraditi u dužini od 127 metara i širini od 45 metara.

Dio je to sporazuma pulske Lučke uprave s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za zbrinjavanje kamenja s gradilišta pulske Opće bolnice, odnosno novi infrastrukturni zahvat i nastavak izgradnje pulske obale. Nasipavanje do kraja kolovoza Nasipavanje dijela pulske rive trajat će narednih mjesec i pol dana, s desetodnevnom pauzom početkom kolovoza, pa bi kraj nasipavanja trebao biti krajem kolovoza. Prema najavama, trebalo bi se dnevno nasipati 500-tinjak kubičnih metara kamenja dovršeni do 31. kolovoza.

Za ovaj projekt Lučka uprava Pula dobila je milijun kuna od nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dok će sama Lučka uprava za izvođenje radova nasipavanja utrošiti još 600 tisuća kuna. Od 2011. godine do danas Lučka uprava izgradila je 60 metara obale, u dijelu rive kod Veslačkog kluba.

Izgradnja nove pulske Opće bolnice otvorila je kvalitetnu mogućnost da se kamen izvađen na tom gradilištu iskoristi za nasipanje obale i dobivanje novih 127 metara obale. Na budućem platou, koji će se izgraditi nasipavanjem, potom će se osmisliti nove javne sadržaje i pokrenuti gospodarska aktivnost. Prebacivanje Veslačkog kluba Ujedno se namjerava na tak dio prebaciti Veslački klub, i realizirati novi prostori Lučke uprave, te hidroavionsko pristanište, ali i restoran i kafići. Naime, kada prebacivanje kamenja i natrpavanje rive bude gotovo Lučka uprava kreće u izradu obale za što će sigurno trebati, otprilike, dvije godine. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter