Pocelo izdavanje e-recepata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarske su ljekarne danas pocele elektronskim putem zaprimati recepte iz obiteljskih ordinacija. Vecih problema nije bilo, doznajemo od voditeljice pulske ljekarne Centar magistrice Ivanke Živkovic.

Uspijevali su se povezivati sa središnjim informatickim sustavom CEZIH-om uspješnije nego prethodnih dana kada su se uhodavali. Ono što je najvažnije, korisnici nisu cekali dulje nego obicno i svaki je lijek izdan.

Pacijenti zasad donose i papirnate recepte u slucaju da elektronicko povezivanje ne funkcionira. Dualni sustav vrijedit ce do kraja godine kada se prelazi pretežno na virtualne recepte. Papirnati se recepti ne ukidaju niti tada. Ginekolozi i stomatolozi do daljnjega ce izdavati samo papirnate verzije, a vjerojatno i obiteljski u iznimnim slucajevima.



Obilaskom ordinacija doznali smo da vecina lijecnika nije imala vecih poteškoca sa slanjem recepata.

Kako doznajemo iz pulskog laboratorija, koji obavlja i pretrage za primarnu zdravstvenu zaštitu, uputnice za krvne pretrage stizale su uredno preko sustava CEZIH. Medutim pacijent unatoc tome još uvijek mora doci na šalter kako bi se upisao za termin vadenja krvi. Naravno, ako nije hitan slucaj pa mu se krv izvadi istog dana. Rezultate krvnih nalaza laboratorij zatim šalje putem CEZIH-a pa ih i odabrani obiteljski lijecnik može odmah vidjeti.


Podijeli: Facebook Twiter