Počelo glasovanje na referendumu u Egiptu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipćani su u subotu počeli glasovati na referendumu o nacrtu novog ustava koji je podijelio zemlju, jer se liberali i ljevica protive predloženim odredbama koje vode u islamizaciju i ograničavanje slobode.

Glasačka mjesta trebala bi biti otvorena do 18.00 sati, ali je najavljeno da bi se, ovisno o odzivu, rok mogao i produžiti.

Referendum se u subotu treba održati u deset upravnih jedinica, među njima u Kairu i Aleksandriji, drugom najvećem gradu u Egiptu, dok će preostalih 17 glasovati 22. prosinca. 

Oko 120.000 vojnika i 130.000 policajaca osiguravat će birališta. Vlasti su odlučile referendum održati u dva kruga zbog bojkota brojnih sudaca koji trebaju nadzirati tijek glasovanja.

Tekst novog ustava u skladu je s promjenama nakon pada autokrata Hosnija Mubaraka početkom 2011., tvrde njegovi autori, no oporba koju čine sekularni krugovi, ljevica i liberali, tvrdi da je skrojen po mjeri islamista i vodi u islamizaciju i ograničenje sloboda.

Referendum je shvaćen i kao izjašnjavanje o predsjedniku Muhamedu Mursiju koji je izabran u lipnju tijesnom većinom od 51,7 posto. Podršku je izgubio i zbog teškog gospodarskog stanja zbog čega raste javno nezadovoljstvo.

Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir i vodeći oporbeni lider, novi ustav drži "ništavnim" i najavljuje da će ga oporba, ako ustav prođe, "rušiti svim demokratskim i mirnim sredstvima".

Na referendum je pozvano 51,3 milijuna birača od 83 milijuna stanovnika najmnogoljudnije arapske zemlje. Sjedinjene Države pozvale su Mursija, "prvog demokratski izabranog čelnika u Egiptu" da nakon referenduma postupa "prema nacionalnom konsenzusu". (Hina; foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter