Počelo deveto izdanje porečke Giostre

Porečka Giostra (M. MIJOŠEK)
Porečka Giostra (M. MIJOŠEK)

Poreč je povijesno oživio u petak u jutarnjim satima, daleko prije službenog početka devetog izdanja Porečkog povijesnog festivala - Giostre. Na Trgu slobode započeo je sajam Fiera franca triduana i nitko nije mogao ostati ravnodušnim pred feštom mladih iz raznih hrvatskih, slovenskih i talijanskih udruga koje njeguju lokalne povijesne tradicije.

Članovi povijesne udruge Kaštel iz Svetog Vinčenta ponudili su uobičajenu igru koja se događala prilikom srednjovjekovnih sajmova: žrtva sjedi na pokretnoj i krhkoj stolici, a par metara dalje drvenim projektilima gađa se u sridu (metu); čim je netko pogodi eto ti pad u bačvu napunjenu vodom. Pored igre koja je, normalno, pobudila zanimanje prolaznika, za gušt mališana bio je tu štand s drvenim mačevima, strijelama i lukovima.

Uz suvenire i lokalne proizvode već je od jutra započela i gastronomska ponuda, a sve u iščekivanju mimohoda kostimiranih sudionika ulicama grada kojim je navečer službeno otvoreno deveto izdanje porečke Giostre. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter