Pocelo arheološko savjetovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Umjetnicki obrt od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka" tema je Medunarodnog arheološkog savjetovanja Medunarodnog istraživackog centra za arheologiju Brijuni-Medulin koji je ovogodišnje trodnevno izdanje, tradicionalno pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a, posvetio obilježavanju svog 15. rodendana. U svecanoj dvorani Tone Peruška pulskog sveucilišta Jurja Dobrile rijeci dobrodošlice priznatim arheolozima, znanstvenicima i strucnjacima uputili su organizatori i domacini skupa.

"Cilj utemeljenja MIC-a bilo je sustavno unapredivanje znanstvenoistraživacke djelatnosti na podrucju arheologije i zaštite spomenicke baštine u Istri, organizacija arheoloških iskapanja, ocuvanje i predstavljanje starina te promidžba hrvatske arheologije i srodnih disciplina u Europi i šire", porucila je njegova voditeljica Vesna Girardi Jurkic. Podsjetila je na sva najznacajnija dosadašnja znanstvena ostvarenja MIC-a, suradnju s domacim i inozemnim arheološkim ustanovama, a izdvojila je, izmedu ostalog, i tiskanje medunarodne arheološke periodike Histria Antiqua, koja ove godine predstavlja 18. izdanje.

Ona je ujedno referatom naslovljenim "Predmeti umjetnickog obrta i duhovnog razvitka stanovnika anticke Istre" otvorila jutarnju sesiju savjetovanja dotaknuvši se pritom keramickih proizvoda, staklenih boca i tanjura, nakita, mozaicnih podova i zidnih detalja, kamenih skulptura i spomenika. Rimskim sarkofazima posvetila se Vassiliki Gaggadis-Robin ("Rimski sarkofazi: obrt ili umjetnicki obrt ?").

Guido Rosada rimsku je agrarnu teritorijalnu podjelu i mjerace zemlje promatrao iz konteksta umjetnosti i obrta ("Umjetnost/obrt? Agrimensora"), dok je Ivana Popovic svoj interes usmjerila k zlatnom i srebrnom nakitu iz središnjih balkanskih provincija Rimskog Carstva. "Homo faber: umjetnost obrta u antickom imaginariju" bila je tema Marije Terese Lachin, a Katja Marasovic govorila je o upotrebi dekorativnog kamena u Dioklecijanovoj palaci u Splitu. Klara Buršic Matijašic predstavila je referat "Torkvesi - jednostavna elegancija prapovijesti umjetnickog obrta", a jutarnju je sesiju zakljucila Kristina Džin naslovom "Obrtnicke ili umjetnicke dekoracije antickih spomenika grada Pule?".


Podijeli: Facebook Twiter