Počeli stizati kompleti udžbenika za pulske školarce

Kompleti školskih udžbenika stigli su u pulske knjižare (M. MIJOŠEK)
Kompleti školskih udžbenika stigli su u pulske knjižare (M. MIJOŠEK)

Iako roditelji sve češće školske knjige za svoju djecu naručuju komotno iz udobnosti svojih domova, klikom na jednu od web stranica, a potom te komplete dobivaju na kućne adrese, još uvijek ima i onih koji s krajem školske godine, prema popisu koji djeca dobivaju u školama, na vrijeme naručuju komplete za iduću školsku godinu. Upravo ti kompleti stigli su u ponedjeljak u većinu pulskih knjižara, iako ima i izuzetaka, poput primjerice Školske knjige na Forumu gdje su prvi kompleti stigli prije nekoliko tjedana, te Istarskih knjižara, podno Stuba Jurina i Franina, gdje su prvi kompleti stigli unatrag desetak dana. Svima ostalima knjige su stigle ovog tjedna.

Popusti i pokloni

- Knjige su nam stigle u ponedjeljak i mi smo počeli zvati roditelje da ih mogu doći preuzeti u našu knjižaru na Giardinima, saznajemo od Jasne Paljuh, voditeljice Algoritam-Profil-Mozaik knjižare.

Dodaje kako su narudžbe prestali uzimati još 7. kolovoza, osim stalnim kupcima kojima će narudžbe uzimati još ovaj tjedan, a članovima Sindikata policije do 23. kolovoza. U kojoj god turi naručili, svi bi udžbenike trebali dobiti do početka nove školske godine, odnosno najkasnije u zadnjem tjednu uoči škole. Kao i svi, svojim kupcima Algoritam-Profil-Mozaik daje i određene popuste pa su tako svi roditelji ostvarili 10 posto popusta na školski pribor, 50-postotni popust na četiri odabrana naslova, a svi učenici u paketu dobiju i prigodni poklon, poput malih ruksaka za djecu do 4. razreda. Upravo su, kaže nam Paljuh, u tijeku i popusti od 15 posto na ruksake i torbe, kao i na cijelu Gorjuss kolekciju. 

Jučer, za našeg boravka, jedna je majka naručivala udžbenike koji su joj još nedostajali za jednog srednjoškolca i jednu osnovnoškolku. Knjige bi, kažu joj, trebala dobiti na vrijeme, a s obzirom da nisu u pitanju cijeli kompleti, koštat će je nekoliko stotina kuna. Da je naručivala cijele komplete za ovo dvoje djece iznos bi premašio 2 tisuće kuna.

I u Nove istarske knjižare na Giardinima kompleti udžbenika stigli su prekjučer za sve one koji su narudžbenicu za knjige donijeli nakon što je završila školska godina u lipnju. Udžbenici su se mogli naručivati sve do 25. srpnja, a za njih je podjela počela u ponedjeljak. Svi oni koji su narudžbenice predali kasnije, u drugom krugu, komplete će dobiti do kraja mjeseca, a oni koji će ih i dalje naručivati, jer se u Novim istarskim knjižarama narudžbenice i dalje primaju, trebali bi ih dobiti dok počne nastava, iako su, kako saznajemo od djelatnica, svi roditelji upozoreni da će ovi udžbenici stići možda kada nastava već počne. I u ovoj su knjižari svim naručiteljima omogućili 20 posto popusta na sav školski asortiman.

Ovdje smo zatekli jednu mamu koja je željela znati jesu li već stigli udžbenici za srednju školu, kako bi ih mogla podići i za svoje dijete u osnovnoj i za drugo u srednjoj školi. S obzirom da knjige za srednju školu još nisu stigle nije podigla niti jedan komplet, ali nam je rekla da će ovaj izdatak njenu obitelj koštati više od 2.200 kuna.

Kupovina na licu mjesta

U Istarskim knjižarama na križanju Dobriline i Laginjine ulice knjige dijele već desetak dana upravo da bi izbjegli gužve "u zadnji čas".

- Ovo su kompleti udžbenika koji su posloženi po predbilježbama na završetku školske godine. Naručeni udžbenici u drugom krugu se upravo pakiraju, dok će oni iz trećeg kruga naručivanja stići do početka školske godine, saznajemo i od Aide Bratić, zaposlenice Istarskih knjižara.

Naglašava da i dalje prihvaćaju narudžbe, iako nisu sigurni kada će ti udžbenici doći, na što upozoravaju kupce. Ove godine su, kaže, udžbenici stigli puno ranije jer se nije, kao lani, čekalo tiskanje novih. Svojim su kupcima, saznajemo, omogućili 10 do 20 posto na školski pribor i torbe.

Za sve one koji žele odmah izabrati i kupiti knjige, bez naručivanja i čekanja, pobrinula se, kao i svake godine, Školska knjiga na Forumu. Oni knjige imaju u slobodnoj prodaji, iako još uvijek nedostaju naslovi određenih izdavača. Narudžbe više ne primaju, a unatrag nekoliko tjedana počeli su zvati one roditelje kojima su kompleti, naručeni početkom ljeta, već stigli. "Zovemo roditelje da dođu podignuti komplete i platiti ih. Ako im je nešto izostalo, uzmemo popis pa ćemo ih naknadno zvati kada nam udžbenici stignu", saznajemo u Školskoj knjizi.

Njihovi kupci, ovisno o iznosu kupovine, mogu sudjelovati u nagradnoj igri, dobiti 10 posto popusta na školski pribor ili dobiti kupon za kupnju u prodavaonici Hervis za sportski pribor. Osim toga, svakom kupcu uruče i neki sitni znak pažnje, poput rasporeda sati i drugog. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter