Počeli radovi na glavnom pješačkom koridoru prema tržnici

Gradilište je ograđeno, a s ulice maknuti stolovi (M. MIJOŠEK)
Gradilište je ograđeno, a s ulice maknuti stolovi (M. MIJOŠEK)

Uvođenjem izvođača, pulskog trgovačkog društva TGT Adriatik d.o.o. u posao i ograđivanjem budućeg gradilišta, započela je jučer rekonstrukcija Fontičke ulice, pješačkog koridora u najužem središtu grada. Radovi će trajati 120 dana, odnosno trebali bi biti gotovi prije početka turističke sezone, a vrijednost investicije iznosi 1,34 milijuna kuna s PDV-om.

Jamstvo 20 godina

Izvođač radova odabran je na javnom natječaju koji je obuhvatio tri velike investicije, odnosno rekonstrukcije ulica Sv. Margarete, odnosno Šaliža u Štinjanu, te De Villeovog uspona. TGT -Adriatik je za sve tri rekonstrukcije ponudio ukupnu cijenu u iznosu od četiri milijuna kuna uključujući PDV te jamstveni rok od 20 godina te je stoga odabran i kao najpovoljniji.

Za početak je Fontička ulica ograđena, od Trga 1. svibnja do Flanatičke ulice, uz puštanje pješačkog koridora uz trgovine DM-a i T-Com-a s obzirom da je riječ o jednom od glavnih pješačkih koridora prema pulskoj tržnici. Kako će se ulica popločati kamenim pločama po uzoru na Flanatičku ulicu, prije toga će se obaviti rekonstrukcija kompletne infrastrukture, odnosno postavit će se nova kanalizacija, oborinska odvodnja, vodovodna i plinska mreža te javna rasvjeta.

Obimni radovi

- Nakon početka rekonstrukcije Šaliža u Štinjanu te uređenja plaže na Hidrobazi, krećemo i s rekonstrukcijom Fontičke ulice. Krenuli smo ambiciozno s realizacijom projekata u ovoj godini, dobro isplanirali, a usto završavamo neke velike projekte koji su započeti krajem prošle godine, poput multifunkcionalnog igrališta u Valdebeku koji bi trebao biti gotov u svibnju, ili skate-parka u Rojcu čije otvaranje očekujemo u drugoj polovici veljače. Uređenje Fontičke ulice vrlo je važno jer se rekonstruira jedan od glavnih pješačkih koridora prema tržnici, sve po uzoru na Flanatičku ulicu, a prije toga će se promijeniti kompletna infrastruktura. Pri kraju je i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju De Villeovog uspona, čija realizacija ovisi, pak, o financijskim sredstvima i planiranom punjenju proračuna, kao i brojni drugi veliki projekti iz ovogodišnjeg Programa gradnje infrastrukture, rekao je Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu.

Usput je najavio i uređenje Trga kralja Tomislava koje je predviđeno u drugom dijelu godine, ali i nastavak širenja obilaznice od nekadašnjeg skretanja za Valmade do Medulinske ceste.

Iako je jučer Fontička ulica tek ograđena, konačno je dočekala da se uredi na identičan način kao i obližnja Flanatička na koju se nastavlja, ali s vremenskim odmakom od čak 20 godina. Toliko je, naime, prošlo od uređenja Flanatičke ulice. Po projektnom rješenju predviđeno je odstranjivanje asfalta i kompletnog nogostupa, te postojećih kamenih ploča uz rub zgrada, te popločavanje cijelog koridora koji više neće imati nogostupe. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter