Počeli pregovori sindikata u zdravstvu i ministra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovori vodstava triju sindikata u zdravstvu i ministra zdravlja Rajka Ostojića o novom kolektivnom ugovoru započeli su prijepodne u Ministarstvu zdravlja.

U pregovorima sudjeluju Hrvatski liječnički sindikat koji vodi Ivica Babić, Hrvatski sindikat medicinskih sestara i tehničara pod predsjedanjem Anice Prašnjak te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi na čelu sa Spomenkom Avberšek.

Prije početka razgovora Ivica Babić je novinarima izjavio da 70 posto liječnika specijalista danas povlači svoju suglasnost za prekovremeni rad, upozorivši da će se taj broj povratkom liječnika s godišnjih odmora povećati i na 80 posto. Naglasio je da će ta odluka liječnika specijalista na snagu stupiti za mjesec dana.

- To je dio širokih akcija sindikata koje će završiti štrajkom ako ne dođe do dogovora s Ministarstvom zdravlja, poručio je Babić te je istaknuo da će, dođe li do općeg štrajka zdravstvenih djelatnika, deblji kraj izvući građani.

Spomenka Avberšek izjavila je pak da ima povjerenja u svoje sindikalne kolege te izrazila nadu da će se ovi pregovori voditi za kolektivni ugovor koji će biti kolektivni ugovor svih radnika u zdravstvu.

Anica Prašnjak je rekla da sindikati u pregovore ulaze s dobrom vjerom te očekuje pozitivne pomake budući da je poziv za pregovore stigao iz Ministarstva zdravlja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter