Počeli pregovori sindikata i ministra zdravlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pregovori triju sindikata i ministra zdravlja o novome kolektivnom ugovoru u zdravstvu, koji su pokrenuti prije tjedan dana i zaustavljeni isti dan, nastavljeni su danas u Ministarstvu zdravlja.

Osim ministra zdravlja Rajka Ostojića u razgovorima sudjeluju predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić, predsjednica Hrvatskoga sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivan Babić uoči početka pregovora najavio je "da će prihvatiti pregovore s protokolom do 31. kolovoza, ako netko do tada ne želi završiti pregovore znači da nema dobru namjeru i da ne pregovara u dobroj vjeri. Ako ne postignemo svoja prava, sindikalne akcije se ne odgađaju, paralelno idu pripreme i sve industrijske akcije i bit će obustavljene tek onda kada potpišemo kolektivni ugovor".

Na pitanje novinara znači li da će prekinuti razgovore ako se kao krajnji rok za postizanje dogovora ne uzme 31. kolovoza Babić je odgovorio: "Vidjet ćemo, to je interaktivni i dinamički proces, teško je sada prejudicirati, ali nikakav drugi protokol osim do 31. kolovoza nećemo potpisati". Može ranije, kratko je odgovorio Babić.

Kazao je da su se danas pojavili i problemi u KB-u Dubrava gdje je ravnatelj pozvao mlade kolege koji su odbili raditi prekovremeno, što je njihovo zakonsko pravo, prijetio im i prisiljavao da rade, kazao je Babić i najavio da će na početku pregovora od ministra zatražiti da smijeni sanacijskog ravnatelja bolnice u Dubravi inače će sindikat o tome "izvijestiti Europu".

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek je izjavila da se nada da će dva druga sindikata uvažiti činjenicu da u sustavu zdravstva rade ljudi koji po obrazovanju nisu zdravstveni djelatnici, od spremačice do ravnatelja, i da bilo kakvo izdvajanje nekoga od njih ne bi bilo dobro za budući kolektivni ugovor.

- Ne može se dogoditi da netko traži solidnu plaću, a neki za puka preživljavanja, kazala je Avberšek i dodala da kad netko kaže da će štrajk biti kratak i efikasan, za građane treba dodati i to da će biti ubojit.

Prošle srijede kada su počeli pregovori problem je nastao zbog protokolarnog pitanja - određivanja datuma do kojeg razgovori mogu trajati.

Dva sindikata tražila su da to bude do kraja kolovoza jer, kako su objasnili, do tada imaju dopuštenje svojih tijela, a ministar Ostojić tražio je više vremena.

Ne uspiju li pregovori o novome kolektivnom ugovoru, dva sindikata zaprijetila su štrajkom, i to kad se pokaže da bi mogao dati najviše rezultata. Avberšek je tada štrajk ocijenila neopravdanim, a prekide pregovora nepotrebnim odugovlačenjem, ističući da ona ima sve potrebne ovlasti za pregovore. Zato prijedlog novoga kolektivnog ugovora još nije stavljen na stol. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter