Počeli parlamentarni izbori u Albaniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorena su biračka mjesta za parlamentarne izbore u Albaniji na kojima će 3,2 milijuna birača moći glasovati kako bi u parlament po proporcionalnom izbornom sustavu delegirati 140 zastupnika.

Nakon posljednjih izbora 2009. zemlja je zapala u političku krizu jer oporbeni socijalisti nisu htjeli priznati izborne rezultate. To je znatno usporilo albansko približavanje EU-u i Bruxelles je Tirani već dvaput odbio dati status kandidata.

Glavni rivali na političkoj sceni isti su već 20 godina - desna koalicija oko aktualnog premijera Salija Berishe (68) i lijeva koalicija oko čelnika socijalista i bivšeg gradonačelnika Tirane Edija Rame (48). Obje se stranke bespogovorno zalažu za ulazak u EU i oporavak devastiranog albanskog gospodarstva.

Po posljednjim anketama, koje se inače u Albaniji ne smatraju pretjerano vjerodostojnima, socijalisti imaju sedam posto prednosti.  Oko 3.000 promatrača nadgledat će izbore. Biračka mjesta zatvaraju se u 19.00 sati, a prvi rezultati trebali bi biti objavljeni u ponedjeljak.

Na izborima sudjeluje još nekoliko stranaka. Nacionalističkom Crveno-crnom savezu, osnovanom prošle godine na platformi stvaranja Velike Albanije, po anketama je išlo iznenađujuće dobro, sve dok šef stranke nije zatražio 100 tisuća dolara za mjesto na izbornoj listi. Kako piše američki informativni portal Huffington Post, članstvo im se nakon toga razbježalo.

Bivši albanski predsjednik Bamir Topi lani je osnovao stranu Novog demokratskog duha pošto se razišao s Berishom i mogao bi osvojiti nekoliko mandata. No ključni igrač, kako piše Huffington Post, mogao bi biti Ilir Meta, bivši socijalistički premijer koji se 2004. odvojio od matične stranke. Osnovao je Socijalistički pokret za integraciju i ima stalnu potporu javnosti od pet posto. Od 2009. u koaliciji je s Berishom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter