Počeli opći izbori u Maleziji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Maleziji se danas održavaju opći izbori koji bi mogli oslabiti ili čak označiti kraj vladavine jedne od najdugovječnijih koalicija na svijetu, kojoj ozbiljno prijeti oporba koja obećava bespoštednu borbu protiv korupcije i rasizma.

Predvođena bivšim ministrom financija Anwarom Ibrahimom, oporba se nada da će ponoviti neočekivani uspjeh s izbora 2008., kada je Nacionalna fronta, vladajuća koalicija, izgubila svoju tradicionalnu dvotrećinsku parlamentarnu većinu.

Taj rezultat označio je raskid s tradicionalnom politikom jer su manjinski Kinezi i Indijci, kao i mnogi većinski Malajci, odbacili rasistički pristup Nacionalne fronte koji je osigurao stabilnost, ali i izazvao korupciju i sve veću nejednakost u zemlji.

Birače zabrinjavaju sve veći životni troškovi, raširen kriminal i korumpirana vlada koja je na vlasti već 56 godina. "Željela bih neke promjene", kazala je Wardina Shafie, 31-godišnja inženjerka računarstva. "Mislim da oporba ima dobre izglede da preuzme vlast. Brinem se samo zbog izborne prijevare."

Anwar je optužio vladajuću koaliciju da je organizirala prijevoz zrakoplovima za gotovo 40.000 "sumnjivih" birača da bi glasovali na mjestima gdje se vodi mrtva utrka. Vlada tvrdi da je samo pomogla biračima da se vrate u rodna mjesta.

Ankete predviđaju mrtvu utrku koja bi mogla dodatno oslabiti vladajuću koaliciju, potaknuti oporbu da osporava rezultate na osnovi izborne prijevare i prerasti u ulične prosvjede.

Vladajuća koalicija predvođena premijerom Najibom Razakom nastojala je pridobiti sve jaču srednju klasu društvenim reformama i osigurati glasove tradicionalnih glasača s 2,6 milijardi američkih dolara pomoći za siromašne obitelji.

Razak se hvali zavidnim rastom od 5,6 posto prošle godine ističući ga kao dokaz da njegov gospodarski program, koji bi do 2020. trebao udvostručiti prihode, daje rezultate, i istodobno upozorava da bi trostranačka oporba mogla uzrokovati gospodarsku propast.  Ovi izbori možda su posljednja prilika Anwaru da preuzme vlast.

Bivša zvijezda u usponu UMNO-a (Nacionalna organizacija ujedinjenih Malajaca), najveće političke stranke u zemlji, Anwar je 1998. otpušten i zatvoren na šest godina zbog sukoba s tadašnjim premijerom Mahathirom Mohamadom, koji je još uvijek jako utjecajan.

Bivši zamjenik premijera, Anwar (65) tvrdi da su presude za korupciju i sodomiju bile namještene. Prošle godine sud ga je oslobodio još jedne optužbe za sodomiju.

Njegova koalicija, koja uključuje neobično partnerstvo sekularne kineske stranke i islamista, može ponuditi održivu alternativu s obzirom na rezultate postignute u četiri države kojima vlada od 2008.

Anwar je svoju politiku opisao kao ravnotežu između "tržišnog gospodarstva i pokreta Zauzmimo Wall Street". Zauzima se za razbijanje sprege između politike i kapitala i obećava pomoć onima kojima je potrebna umjesto dosadašnjeg sustava u kojem su prednost na području stanovanja, rada i obrazovanja imali većinski Malajci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter