Poceli izbori u Srbiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju Srbije u nedjelju su u sedam sati ujutro otvorena biracka mjesta i zapocelo je glasovanje na predsjednickim, parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

Na izborima ce do veceras u 20 sati moci glasovati 6.770.013 biraca, na ukupno 8.549 birackih mjesta u Srbiji, a glasovanje je gradanima Srbije omoguceno i na 38 birackih mjesta u 22 strane države.

Na izborima za predsjednika Srbije gradani ce birati izmedu 12 kandidata od kojih se, prema istraživanjima javnog mnijenja, najvece šanse za ulazak u drugi krug predsjednickih izbora daju donedavnom predsjedniku Srbije i kandidatu koalicije okupljene oko vladajuce Demokratske stranke (DS) Borisu Tadicu te kandidatu vodece oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavu Nikolicu.

Na parlamentarnim izborima gradani Srbije moci ce birati izmedu 18 izbornih lista, a šanse da osvoje najveci broj glasova, prema posljednjim istraživanjima, imaju koalicija "Izbor za bolji život - Boris Tadic", okupljena oko vladajuceg Tadicevog DS-a i koalicija "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolic", koju predvodi Nikolicev SNS.

Kada je rijec o pokrajinskim izborima, oni ce biti provedeni u Vojvodini, gdje ce gradani birati izmedu 14 izbornih lista, dok ce lokalni izbori biti provedeni na cijelom teritoriju Srbije, pri cemu ce gradani birati vijecnike u lokalnim samoupravama.

Na Kosovu ce, uz pomoc Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), biti omoguceno glasovanje samo na srbijanskim predsjednickim i parlamentarnim izborima.

Na temelju dogovora srbijanske Republicke izborne komisije (RIK) i OESS-a, glasovanje na Kosovu za srbijanske predsjednicke i parlamentarne izbore bit ce, uz pomoc OESS-a, organizirano u 28 mjesta, a glasovat ce se na ukupno 90 birackih mjesta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter