Poceli Dani srpske kulture u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorenjem izložbe akademskih slikarica Tare Karamatijevic, Nataše Radisavljevic Nare, Ljiljane Simic i karikaturistkinje Svetlane Krstic u galeriji Vincent iz Kastva u cetvrtak su poceli Dani srpske kulture u Istri u organizaciji Koordinacija zajednica i institucija srpske nacionalne manjine u Istri.

Cetverodnevna manifestacija ove se godine, izuzev u Puli, odvija u Labinu, Rovinju, Umagu i Raši, a prve je veceri posjetiteljima ponudila bogat program koji se odvijao u prostorima INK-u i restoranu Dolce vita u Puli.

Rijeci dobrodošlice i dobre želje za daljnji razvoj odnosa Hrvatske i Srbije, na svecanom su otvorenju izložbe, koju je moderirao Budimir Žižovic, uputili Stanimir Vukicevic, srpski ambasador u Hrvatskoj, Miodrag Jakšic, državni tajnik ministarstva za dijasporu Republike Srbije, pulski gradonacelnik Boris Miletic i Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije, dok je Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava, pozdravio publiku u INK-u.

Prvoj su veceri prisustvovali i Zoran Milivojevic, konzul Republike Srbije u Hrvatskoj, saborski zastupnik Damir Kajin te predstavnici Pravoslavne crkve, oci Danilo Ljubotina i Radoslav Markovic, a posjetitelje je, u ime domacina, pozdravio Milan Rašula, koordinator manifestacije Dani srpske kulture u Istri.

Na pozornici INK-a predstavljeni su srpski glumci, književnici i glazbenici. Publika je slušala pjesme u izvedbi zbora Mokranjac pod vodstvom Jelene Jež, zvuke tradicijskih naslova, no i onih iz klasicne literature.

Književnici Vladan Rakic, Spasoje Ž. Milovanovic, Gordana Vlajic i Emilija Cerovic posjetiteljima su citali poeziju iz svojih zbirki te one srpskih autora (Miloša Crnjanskog, Radeta Dainca, Desanke Maksimovic), dok su glumice Rada ?uricin, Maša Dakic i Ljiljana Jakšic nastupile uz glazbenu pratnju Banatskih kicoša.

Svoj su doprinos svecanosti, koju je vodila Vjera Mujovic, izvedbom arija iz operne literature te pjesmama iz srpskih pjesmarica dale i solistice Narodnog pozorišta iz Beograda - operne pjevacice Aleksandra Angelov i Suzana Šuvakovic-Savic te Dragan Mladenovic Šekspir, voditelj ansambla Renesans, a culi smo i grupu pjevaca iz Kola, priznatog ansambla narodnih plesova i pjesama Srbije. Za klavirsku pratnju solisticama bila je zadužena Vesna Ivanovic Ocvirk.

U labinskom dijelu programa u kinu Labin održan je nastup ansambla Kolo. (N. HAUSER, snimio N. LAZAREVIC)

Dani Skadarlije
U restoranu Dolce vita poceli su i Dani Skadarlije. Mogli su se degustirati srpski specijaliteti koje su posjetitelji imali prilike okusiti uz glazbu Banatskih kicoša i price sa Skadarlije koje je pripovijedala Ljiljana Jakšic.


Podijeli: Facebook Twiter