Počeli Dani slovenske kulture


Otvorenjem izložbe radova grafičkog dizajnera Miljenka Licula "Vizualni identitet Slovenije" večeras su u Muzeju suvremene umjetnosti Istre počeli Dani slovenske kulture, koje Slovensko kulturno društvo Istra organizira u Puli po šesti put.

Izložba koja predstavlja dizajnerski rad Miljenka Licula, koji je zaista ostavio pečat u slovenskom službenom izgledu, već je putovala Evropom, a večeras su se i Puljani mogli prisjetiti kako izgledaju novčanice i kovanice tolara, zatim slovenske euro kovanice, slovenska putovnica, pa čak i ona nova biometrijska, zatim i dizajn osobne, zdravstvene i vozačke iskaznice, kao i veliki broj poštanskih maraka.

Izložbu su otvorile Gorka Ostojić Cvajner, ravnateljica MSUI-a, i Klaudija Velimirović, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Istra.

Miljenko Licul rođen je u Vodnjanu gdje je pohađao i osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Puli, a 1964. upisao je studij arhitekture u Ljubljani, gdje od tada i živi. Od 1972. godine zaposlen je kao grafički dizajner u tada najvećoj jugoslavenskoj elektroindustrijskoj tvrtki Iskra. Zajedno s nekoliko kolega 1980. osnovao je svoj prvi dizajnerski studio. Od 1988. do 2000. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Ljubljani predavao je tipografiju, a za svoj rad dobio je najviša priznanja struke, a 2008. godine i Prešernovu nagradu za životno djelo.

Izložbu "Vizualni identitet Slovenije" Miljenka Licula moguće je pogledati u MSUI-u svakodnevno, osim ponedjeljkom, od 11 do 19 sati, sve do 28. listopada. (B. VINCEK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter