Poceli Dani mladog maslinovog ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Metropola maslinovog ulja, kako je Vodnjan nazvao njegov gradonacelnik Klaudio Vitasovic, u petak je šesti put otvorila vrata manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja.

Na prijepodnevnom otvorenju, osim uzvanika, okupili su se brojni posjetitelji obilazeci štandove 60-ak izlagaca. Osim proizvodaca maslinovog ulja i opreme za maslinarstvo, u šatoru na parkiralištu kod Doma mladih i ispred njega predstavljaju se proizvodaci sira, pršuta, vina, marmelade, meda i drugih autohtonih proizvoda.

Svecanost su poceli ucenici OŠ Vodnjan u tradicionalnim narodnim nošnjama i zbor vodnjanske Zajednice Talijana. Otvorenje je bilo prilika za podsjecanje na zacetke manifestacije i tada skromno prepoznavanje maslinarstva u javnosti.

Renomirani maslinar Sandi Chiavalon u ime udruge Agroturist naveo je da se tada, kad je pokrenuta inicijativa za ovom vrstom prezentacije, smatralo da je maslinovo ulje najbolje kad odstoji pa je stoga trebalo pokazati važnost mladog maslinovog ulja. I bilo je uspješno, rekao je, jer je danas i mlado maslinovo ulje simbol kvalitete Istre, izvozni proizvod te prepoznatljiv brend Istre i Hrvatske pa Istra može stati uz bok Toscani.

Dodatni znacaj manifestaciji daje i posjet Marca Oreggie, najveceg svjetskog autoriteta za maslinova ulja.

"Maslinarstvo zapošljava sve više mladih, kojima to nije samo hobi nego i osnovni izvor prihoda. Maslinovo ulje je proizvod o kojem se razmišlja deset godina unaprijed pa ne razmišljamo o krizi nego kako ga kvalitetno plasirati", rekao je Chiavalon.

Vitasovic je istaknuo da je revitalizacija maslinarstva na ovom podrucju pocela pocetkom 90-ih, osnivanjem Grada Vodnjana. Tijekom posljednjih deset godina na Vodnjanštini je posadeno 200 tisuca sadnica maslina, od toga 50 tisuca u ovoj godini.

"Posljednjih dvije godine naše maslinovo ulje poznato je i u svijetu. Recesija i nestabilne ekonomske prilike nisu zaobišle ni nas, no maslinari zajedno s gradskom upravom savladavaju poteškoce", rekao je.

"Važnost manifestacije, koja je prešla granice Hrvatske, je medu ostalim, u direktnom kontaktu proizvodaca i potrošaca", rekao je zamjenik župana Vedran Grubišic, koji je podsjetio i na druge proizvode koji Istru cine brendom, primjerice vina i tartufi.

"Istra je tijekom proteklih pet godina ucinila znacajan iskorak u kvaliteti maslinovih ulja, a Ministarstvo podržava jedinice lokalne samouprave u njihovom plasmanu", rekla je ravnateljica Uprave za kakvocu i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Jelena ?ugum.

U tijeku je zaštita maslinovih ulja oznakom izvornosti i geografskog porijekla, a jednu od tih oznaka treba dobiti i istarsko ulje. Oznaka izvornosti, navela je, u Europskoj uniji daje uljima visoku cijenu i olakšava njihov plasman. (P. LUKEŽ, snimila A. TOŠIC)

Strucna predavanja i vodene degustacije

Ulaz na trodnevnu manifestaciju na parkiralištu kod Doma mladih je besplatan, a u subotu i nedjelju bit ce otvorena od 11 do 20 sati. Tijekom cijelog dana gastro show, sljubljivanje jela od ribe, boškarina ili divljaci te maslinovih ulja, prireduju ucenici istarskih ugostiteljskih škola i clanovi županijske Udruge kuhara.

Prvi put je prireden i oil bar, konzultacije sa strucnjacima o karakteristikama ekstradjevicanskih maslinovih ulja. Tijekom cijelog dana održavaju se i vodene degustacije te strucna predavanja u Domu mladih.


Podijeli: Facebook Twiter