Poceli 4. dani srpske kulture u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvrti Dani srpske kulture svecano su otvoreni u petak u galeriji Vincent iz Kastva u Istarskom narodnom kazalištu izložbom šest mladih likovnih umjetnica iz Srbije.

Cast da vodi program pripala je Minji Suboti, a pozdrave i zahvale prisutnima uputio je Milan Rašula, predsjednik Srpskog narodnog vijeca Istarske županije i Kluba Srba Istarske županije, koji uz Koordinaciju vijeca nacionalnih manjina iz Istre organiziraju tu manifestaciju.

U ime Ministarstva vjera i dijaspore Republike Srbije obratio se Miodrag Mica Jakšic koji je kazao da "ovakve manifestacije pomažu da se nakon onog što se dogodilo 1990.-ih povežemo i zbližimo". Prisutne su pozdravili i procelnik kabineta istarskog župana Miodrag Cerina i dogradonacelnik Pule Fabrizio Radin te spisateljica i sveucilišna profesorica Sanja Domazet.



Na izložbi se mogu vidjeti slike Nevene Nikodijevic, Suncice Pinc, Sladane Miljkovic, Božice Cobotin Ilic, Tatjane Pljakic i Jelene Savic, koja je u ime ovih umjetnica zahvalila organizatorima i prisutnima. Spomenimo i da su otvaranju prisustvovali i perojsko-pulski paroh Goran Petkovic te generalni konzul Republike Srbije u Hrvatskoj Zoran Popovic te Slava Obrenovic na harmonici.

Sve je pocelo u cetvrtak otvorenjem fotografske izložbe "Deca su ukras sveta" Minje Subote u vodnjanskoj galeriji Zajednice Talijana.

Poznati televizijski voditelj, koji je starijim generacijama poznat po emisijama kao što su "Muzicki tobogan" i "Igre bez granica", vec se dugo bavi fotografijom, a njegov prijatelj, književnik Miodrag Jakšic kazao je da je Subota tijekom svojih putovanja uvijek imao fotoaparat sa sobom i bilježio kadrove grada i ljudi.

- Drago mi je da ovu izložbu mogu podijeliti i s vama nakon svih tih godina što vam ovdje dolazim kao gost. "Deca su ukras sveta" otvorena je nedavno u galeriji RTS-a u Beogradu, kad su došli svi moji prijatelji. To je i meni dokaz da netko još uvijek vjeruje u umjetnost i u neke vještine.

Svaka je fotografija koju cete ovdje vidjeti jedna mala prica i morate znati da sam ja za svaku od tih fotografija upoznao roditelje te djece, pricao s njima i poslušao što imaju reci. Nadam se da cu na ovaj nacin i s vama podijeliti ono što sam cuo, kazao je Subota.

Otvorenje izložbe popratile su i lijepe rijeci, stihovi i pripovijetke, za što su se pobrinuli književnici Sanja Domazet i Miodrag Jakšic te Vladimir Blagojevic.


Podijeli: Facebook Twiter