Poceli 20. dani hrvatskog filma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarni 20. dani hrvatskog filma, godišnji pregled domace produkcije kratkometražnog i srednjometražnog filma, otvoreni su u ponedjeljak navecer u kinu Studentskog centra u Zagrebu, gdje ce se u iducih pet dana za nagrade natjecati 115 filmova, izabranih medu 232 pristigla rada.

Filmskom redatelju Vatroslavu Mimici prigodom svecanog otvorenja urucena je nagrada Društva hrvatskih filmskih kriticara (DHFK) za životno djelo "Zlatni Oktavijan", dok je filmskom snimatelju Enesu Midžicu urucena nagrada "Vladimir Vukovic" za životno djelo na podrucju istraživanja hrvatske filmske baštine.

DHFK nagradio je Vatroslava Mimicu za trajan i neizbrisiv trag u 30 godina djelovanja na podrucju hrvatskog filma, te režiju nekih od vrhunaca hrvatske kinematografije, pocevši od "Prometeja s otoka Viševice" (1962.) do "Banovic Strahinje" (1981.), istaknuo je predsjednik DHFK-a Bruno Kragic.

Dani hrvatskog filma zamišljeni kao sveobuhvatni prikaz godišnje hrvatske filmske produkcije, utemeljeni su ratne 1992. godine. Nakana im je da u Zagrebu, mimo pulskog festivala, ponude valorizaciju hrvatskog filma, podsjetio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar, koji je i službeno otvorio festival.

Ove godine za festivalske nagrade natjecat ce se 17 igranih filmova, 16 dokumentaraca, 16 animiranih filmova, 15 eksperimentalnih, 26 namjenskih filmova i 25 glazbenih spotova. Festival završava 9. travnja dodjelom Velike nagrade za najbolji film, nagrade "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kriticara, nagrade "Jelena Rajkovic" Hrvatskog društva filmskih redatelja za autora do 30 godina, nagrade "Zlatna uljanica" tjednika Glas Koncila za promicanje etickih vrijednosti i Nagrade publike. Dodijelit ce se i nagrada "Salona odbijenih" za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciju.

U ocjenjivackom sudu su Alemka Lisinski, Radislav Jovanov Gonzo i Ante Tomic. U popratnom programu održat ce se, medu ostalim, radionica filmske kritike, "pitching forum" namijenjen upoznavanju autora, redatelja i produkcijskih kuca, program reklama nastalih u privatnim produkcijama i filmski kviz Marija Kovaca. Prikazat ce se i filmovi s prošlogodišnjeg festivala u Puli, te filmovi o skate kulturi u programu "Skate pool kino".

"Dani" ce još ugostiti Maraton kratkog filma, predstaviti program "Kutak za trenutak" s nagradenim animiranim i eksperimentalnim filmovima s proteklih festivala, hommage Tomislavu Gotovcu i Miroslavu Mikuljanu te program posvecen Vatroslavu Mimici, ovogodišnjem dobitniku "Oktavijana" za životno djelo, a održat ce se i tribina prisjecanja na prvo izdanje festivala. Ulaz na sve programe 20. dana hrvatskog filma je slobodan.


Podijeli: Facebook Twiter