Počele prve berbe u istarskim vinogradima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski vinari ovih dana imaju pune ruke posla, neki su već započeli s prvim ranim berbama, a drugi još obavljaju posljednje pripreme pred početak ubiranja plodova sa svojih rodnih vinograda. S berbama se krenulo u Višnjanu i okolici Poreča, a ispred svih na početak berbe odlučili su se u vinariji Peršurić.

Ekstremni klimatski uvjeti, odnosno kiša koje je ovog ljeta prava rijetkost i visoke noćne temperature, dovele su do toga da grožđe zapravo „preko noći“ sazri  i natjerali istarske vinare da sa svojim prvim berbama započnu nešto ranije nego inače.

Prvo su na redu mladi vinogradi

U vinariji Peršurić, poznatoj po svojoj jedinstvenoj Misal kolekciji pjenušavih vina, s berbom grožđa krenuli su u najmlađim dijelovima vinograda smještenim uz samu vinariju gdje je zasađena sorta Pinot Noir. Pukom slučajnošću, upravo ti vinogradi u selu Peršurić pripadaju katastarskoj općini Bačva što se ukazuje na dugu tradiciju i bogato iskustvo proizvodnje vina u ovim krajevima.

Ove godine berba na toj lokaciji započela je čak 18 dana ranije nego je to bilo u 2016, a sve to kako bi se spriječila oštećenja loze i sušenje samog grožđa što nikako nije povoljno za proizvodnju pjenušavih vina. Ovaj mladi pinot noir poslužit će dijelom za proizvodnju posebnih Misal Millenium i Misal Prestige pjenušaca, a ostatak će nakon kratke maceracije biti temelj za kvalitetni Misal Rose. "Prema trenutnim mjerenjima prva vina koja će biti proizvedena od ovih grozdova trebala bi biti nešto više strukturirana i bogatijeg okusa” navodi kraljica pjenušca Ana Peršurić Palčić.

S ranim berbama započinju i ostali vinari diljem Istre kojima uvjeti to dopuštaju, a mnogi s nestrpljenjem čekaju prve ubrane grozdove koji ovdje život znače. (A. PANČUR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter