Počele prijave za Rovinj Music Festival

DavidiaN - pobjednici prošlogodišnjeg RMF-a (Arhiva)
DavidiaN - pobjednici prošlogodišnjeg RMF-a (Arhiva)

Do 11. studenog otvoren je natječaj za sve neafirmirane bendove i izvođače koji žele nastupiti na Rovinj Music Festivalu 2012 čiji će se natjecateljski dio održati 28. i 29. prosinca. Prošle godine je glavna nagrada bila besplatna produkcija i izdavanje albuma prvijenca u izdavačkoj kući Apeiron, no ove godine pobjednike očekuje kompilacijski CD.

Naime, prošle godine bilo je puno kvalitetnih bendova da je žiri imao izuzetno težak zadatak odabrati pobjednika. Kako bi izbjegli nezadovoljstva bendova i izvođača koji nisu pobijedili te kako bi svim učesnicima festivala osigurali vrijednu nagradu organizatori su ove godine odlučili da nagrada bude kompilacijski CD u izdanju Apeirona na kojem će svaki bend biti zastupljen sukladno ostvarenoj poziciji na festivalu.

Tako će pobjednik biti zastupljen s četiri pjesme, drugoplasirani s tri, trećeplasirani s dvije, a ostala tri benda će na CD-u imati po jednu pjesmu. "Mišljenja smo da su svi bendovi koji nastupe na RMF-u zaista kvalitetni", smatraju organizatori.

Oni najavljuju i da će nastup na RMF-u biti sniman s vrhunskom opremom i miksan u profesionalnom studiju, ali kvaliteta samih pjesama će ovisiti o izvođačima i njihovoj svirci. "Stoga dobro se navježbajte kako biste imali što kvalitetnije audio zapise", poručuju. Na web stranici www.rmfestival.org/rmf2012-prijavaizvodjaca, se mogu pronaći uvjeti i pravila za prijave na RMF 2012.

Ukratko, na natječaj se mogu javiti svi demo izvođači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije koji kao takvi nemaju potpisan ugovor sa izdavačkom kućom i izdan album plasiran na nacionalnoj razini zemlje iz koje dolaze. Nema ni velikih ograničenja što se tiče žanrova i izričaja, jedini izuzetak odnosi se na klasičnu glazbu, turbofolk i folklorne plesne skupine, a uvjet je i da se radi o bendovima koji svoje skladbe sviraju uživo, bez matrice. Preko spomenute web stranice može se doći do prijavnice i kontakta.

Bit će odabrano šest polufinalista, a osnovni kriterij kojim će se stručni odbor voditi pri odabiru je kvaliteta glazbe, originalnost i doprinos koji takav kreativni ili autorski rad može ostvariti u glazbenoj kulturi. Imena članova odbora, spisak odabranih izvođača polufinalista i raspored nastupa biti će objavljen na službenoj stranici festivala prvog prosinca. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter