Počele operacije pomoći i spašavanja na Floridi


Službe spašavanja krenule su u akciju nakon što su se dolaskom dana ukazali razmjeri štete na Floridi iza uragana Irma koji je u međuvremenu oslabio u tropsku oluju.

Irma je, krećući se duž zapadne obale Floride, oslabila tijekom noći no Miami i druga urbana područja su poplavljeni a mnoge zgrade i infrastruktura uništeni.

Uragan Irma je sada postao tropska oluja s vjetrovima koji pušu brzinom od 110 klometara na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane no i upozorio da Irma još uvijek "proizvodi udare vjetra koji se približavaju snazi uragana".

Iako su upozorenja na oluju prestala važiti u južnim dijelovima Floride  koje je uragan snažno pogodio, poput područja Florida Keysa, ona još uvijek vrijede za sjeverne dijelove te američke države.

Rast razina voda još uvijek predstavlju "opasnost po život" stanovnika u unutrašnjosti, upozorio je centar.

Irma se kreće u smjeru sjeverozapada prema jugu Georgije brzinom od 30 kilometar na sat i do kraja ponedjeljka bi trebala proći Floridu.

Na otocima Florida Keysa, lokalni dužnosnik nadležan za izvanredna stanja upozorio je da prijeti "humanitarna kriza".

Guverner Floride Rick Scott rekao je  da će "trebati određeno vrijeme" prije no što će se ljudi moći vratiti kućama, izvijestio je Miami Herald.

Uoči obilaska pogođenih područja iz zraka,  Scott je rekao da je u državi opskrba strujom u prekidu i da ima cesta kojima se ne može proći te da "svi moraju biti strpljivi dok to ne riješimo".

Miami je srećom izbjegao središte uragana koje je, međutim, zahvatilo Florida Keys, arhipelag na jugu Floride, te je pozornost usmjerena na to područje.

lužbe spašavanja prvo će morati ispitati stanje  42 mosta koji povezuju otoke na koje se u ovom trenutku ne može doći dok vlasti ne procijene oštećenja.

Više od 3,4 milijuna kuća na Floridi je bez struje, bez koje je ostalo i 80 posto područja Miamija. Iako je grad izgleda dobro prošao u odnosu na druga područja veliki dijelovi grada su poplavljeni.

Martin Senterfitt, zadužen za izvanredna stanja u okrugu Monroe, koji obuhvaća i područja Keysa, rekao je da su zračne snage SAD-a i nacionalne garde krenule u veliku operaciju pomoći.

Čelnik službi za izvanredna stanja Floride Bryan Koon novinarima je rekao da se materijalne štete i ljudske žrtve ne mogu procijeniti prije no što započne operacija čiji je početak najavio u ponedjeljak u zoru. "Za sada nemam nikakve brojke glede žrtava", rekao je. Mediji izvještavaju o četiri stradale osobe na Floridi.

Na Kubi je tijekom vikenda uslijed uragana poginulo desetero ljudi, objavile su kubanske vlasti u nedjelju, te je sada ukupan broj poginulih zbog Irme na području Kariba povećan na 38.

Žrtve su stradale uslijed različitih okolnosti, od urušavanja zgrada do nepoštivanja uputa o evakuaciji na najteže pogođenim područjima Kube, priopćila je kubanska civilna zaštita.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu o proglašenju prirodne katastrofe na Floridi i zatražio federalnu pomoć za tu američku saveznu državu pogođenu uraganom, pošto je to prethodno tražio guverner Floride Rick Scott.

Irma, najsnažniji uragan na Atlantiku otkako postoje mjerenja, prije no što je došao do Floride devastirao je Karibe i usmrtio 25 osoba na četiri otoka, Svetom Martinu, Svetom Bartolomeju, Antigvi i Barbudi, a poplavljena je i kubanska prijestolnica Havana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter