Počele 43. varaždinske barokne večeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncertom moskovskog orkestra Pratum Integrum, uz sopranisticu Annu Gorbachyovu te umjetničkog voditelja i solista na baroknoj violini Dmitrya Sinkovskog, sinoć su u varaždinskoj katedrali počele 43. varaždinske barokne večeri, kojima je ove godine zemlja partner Rusija.

Publika u prepunoj katedrali imala je prilike čuti djela Berezovskog, Handela, Rameaua, Vivaldija i Telemana u izvedbi moskovskog orkestra specijaliziranog za povijesno vjernu interpretaciju barokne glazbe na autentičnim instrumentima. Sinoćnji koncert samo je prvi u nizu ruskih gostovanja, a većina glazbenih djela prvi će put biti izvedena u Hrvatskoj.

Otvarajući festival, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš najavio je da će publika ostati začuđena upoznavajući slavenski barok na način kako ga iščitavaju u Rusiji. Naglasio je da će ovogodišnje barokne večeri spojiti dvije kulturne baštine, hrvatsku i rusku, te, još važnije, pokazati koliko u Hrvatskoj držimo do naše kulturne baštine.

Zadovoljstvo što je Rusija ovogodišnja zemlja partner iskazao je i ruski veleposlanik Robert Markaryan, izrazivši uvjerenje da će Varaždinske barokne večeri potvrditi dobru suradnju i odnose između Hrvatske i Ruske Federacije. Istaknuo je i da će brojna gostovanja ruskih orkestara na Večerima približiti hrvatskoj publici ranu rusku baroknu glazbu.

Sinoćnji koncert samo je jedno od desetak gostovanja ruskih orkestara na 43. varaždinskim baroknim večerima. Već danas na rasporedu je koncert ansambla Insula magica Novosibirske filharmonije koja će se predstaviti glazbom koju su skladali švedski zarobljenici u Sibiru. U nedjelju u varaždinskom kazalištu nastupa Edin Karamazov na lutnji, a posebno je naglašen i koncert Solista Katerine Velike u utorak. Već idućeg dana na rasporedu je nastup moskovskog ansambla Telemann Consort.

Koncert za koji se očekuje da će ponuditi jednu od najboljih izvedbi je nastup ansambla Musica Antiqua Russica iz St. Petersburga, koji je na programu u petak, 27. rujna, u crkvi svetog Nikole u Varaždinu, a izvodit će se djela ruske i talijanske glazbe 18. stoljeća.

Uz brojne članove diplomatskog zbora u Hrvatskoj te osobe iz javnog i političkog života na otvorenju festivala bio je i predsjednik Republike Ivo Josipović. U kratkoj izjavi uoči otvorenja naglasio je da su Barokne večeri jedan od naših najznačajnijih kulturnih festivala, važan društveni događaj koji potvrđuje Varaždin kao jedno od značajnijih hrvatskih kulturnih središta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter