Počela zajednička javna nabava u zdravstvu

Ilustracija (S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (S. MILJEVIĆ)

Ministarstvo zdravlja započelo je provedbu zajedničke nabave putem središnjih tijela za javnu nabavu zdravstvenih ustanova kojom se planira ušteda od minimalno 200 milijuna kuna godišnje.

Provedba zajedničke nabave započeta je temeljem sporazuma između ravnatelja 12 ustanova (HZZO, HZJZ, pet KBC-a, dvije kliničke bolnice i tri klinike) koji je potpisan 18. lipnja ove godine, a novac koji se javnom nabavom planira uštedjeti bit će uložen u poboljšanje usluga i liječenje pacijenata, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Prvi natječaji već su objavljeni na web stranici ministarstva (www.zdravlje.hr.), a zbog velikog interesa županijskih bolnica za uključivanje u zajedničku nabavu, ministarstvo je poslalo poziv za uključenje svim županijama i Gradu Zagrebu.

Objavljeno je 46 natječaja, a nabava je organizirana prema modelu da svaka bolnica nabavlja jednu vrstu proizvoda za sebe i za sve ostale ustanove. Primjerice, KBC Split raspisao je natječaj za nabavku hrane, KBC Zagreb za lijekove, HZZO uredski pribor, KBC Osijek poštanske usluge, KBC Rijeka za sredstva za čišćenje, Infektivna (dr. Fran Mihaljević) zadužena je za gorivo, a KB Dubrava za potrošni materijal za hemodijalizu, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravlja.

"Danas svaka ustanova zasebno nabavlja svu potrebnu robu, a razlike u cijenama istih proizvoda ogromne su, te tako npr. na ugradbenom materijalu koji se u bolnicama koristi kod operativnih zahvata, pojedine bolnice za isti proizvod istog proizvođača plaćaju višestruko veću cijenu u odnosu na ostale bolnice", ističe se u priopćenju.

Kako bi se dosadašnja praksa promijenila i postiglo poštivanje načela tržišnog natjecanja, jednakog tretmana, zabrane diskriminacije, uzajamnog priznavanja, razmjernosti i transparentnost u postupcima nabave, Ministarstvo zdravlja odlučilo je prije objave dokumentacije za nadmetanje u Narodnim novinama istu objaviti na svojim mrežnim stranicama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter