Pocela zabrana pušenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tocno u ponoc zapocela je zabrana pušenja u svim ugostiteljskim objektima koji tijekom šest mjeseci prilagodbe od donošenja izmijenjenog Zakona o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda nisu ishodovali dozvolu da se u lokalu može pušiti.

Od oko 16 tisuca ugostitelja zahtjev za pušackim prostorom je dosad Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi poslalo 357 ugostitelja. U meduvremenu je 156 caffe barova dobilo rješenja da se u njima može zapaliti cigareta, a rijec je o lokalima manjim od 50 kvadrata koji se jedini mogu u cijelosti proglasiti pušackima ako zadovolje rigorozan standard ventilacije.

U ostalim ugostiteljskim objektima moguce je fizicki odvojiti mjesto za pušenje. Za ovakve je lokale izdano zasada pet rješenja za prostor za pušenje. Važno je napomenuti da za predaju zahtjeva ne postoji krajnji rok pa vlasnici bilo kada mogu obaviti potrebnu rekonstrukciju lokala.

Denis Vugrin iz Pule jedan je od rijetkih vlasnika caffe bara koji je spremno docekao primjenu Zakona te je dobio dozvolu. Buduci da mu je objekt manji od 40 kvadrata zatražio je rješenje za kompletni pušacki prostor. - Nisam ima druge mogucnosti nego uložiti oko 30 tisuca kuna u ventilaciju i sustav za filtriranje, veli Vugrin.

Medu vlasnicima kafica koji su zatražili dozvolu je i Denis Bimbašic iz Pule. Otprije ima ugraden kvalitetan ventilacijski sustav, ali mu je lokal nešto veci od 50 cetvornih metara pa ga stoga mora smanjiti za oko sedam-osam kvadrata. - Time cu izgubiti nekoliko separea. Dozvola još nije stigla, ali i kada dode, gosti nece moci zapaliti cigaretu sve dok ne napravimo rekonstrukciju, veli Bimbašic.

Dušan Cernjul predsjednik Ceha ugostitelja Istarske županije veli da ce mnogi ugostiteljski objekti ostati nepušacki jer je investicija za mnoge neisplativa.


Podijeli: Facebook Twiter