Počela Viva La Pola!

One Piece Puzzle
One Piece Puzzle

Prva večer međunarodnog rock festivala Viva La Pola! protekla je u znaku glazbenika iz Dalmacije - Đubriva i Živog blata, a među bendovima koji su okupljene oduševili našli su se i riječki One Piece Puzzle. Festival je i ove, devete godine za redom, pulskoj publici koja je ispunila terasu kluba Uljanik, donio brojne stilove nezavisne, alternativne i urbane glazbe.

Cjelovečernji koncertni maraton je oko 20 sati otvorio mladi šesteročlani metal/rock bend iz Pule sastavljen od maturanata: Metaxa je premijerno nastupila na ovogodišnjoj Viva La Poli!, a pokazala je da Pula ima nove, jake glazbene snage. Uslijedio je također pulski rock/grunge/metal bend Fault. Album koji upravo dovršavaju u pulskom Partyzan studiju, ali i nastup na Viva La Poli! jasni su znaci da izlazak grupe Fault iz lokalnih okvira više ne zvuči nimalo fantastično, već vrlo opipljivo i obećavajuće.

Nakon Faulta pulskoj se publici predstavila umaška Manntra, koja je, predstavivši se singlom
„Kiša“, u samo nekoliko tjedana postala jedan od najslušanijih mladih bendova u državi. Poigravajući se s elektronikom, čvrstim rockom i autohtonim narodnim instrumentima, Manntra je proizvela osebujan stil, koji publika itekako cijeni.

Prvi večernji nastup neistarskih glazbenika bio je onaj zagrebačke grupe Šank, stažom relativno novoga benda, koji je u kratkom razdoblju postao vrlo popularan i hvaljen. Šank svoj izričaj temelji na kombinaciji punk, rock i metal glazbe, a u petak je premijerno nastupio u Istri. U numerama poput „Metak za kraj“, „Grad je naš“ i „Nema predaje“, koje su objavljene na njihovom albumu „Priče noćnih tramvaja“, Šank se poistovjetio s problemima maloga čovjeka i nesigurne svakodnevice.

Uslijedilo je nešto veće ime punk rock scene u Hrvatskoj, Đubrivo iz Splita, koje je na jednosatnom koncertu pokazalo da u potpunosti zaslužuje prefiks „kultni“. Beskompromisni duhoviti tekstovi i sirovi spoj heavy metala i punk rocka oduševili su publiku i pokrenuli neizbježan „pogo“.  Koja i njegova ekipa opjevali su seksualne poremećaje, mržnju prema ženama i negativne međuljudske odnose, a svojom najpopularnijom pjesmom „Vaša kćerka“ zaključili su svoj drugi nastup u Puli. 

Ponoć je bila rezervirana za velikana hrvatske narodnjačke, ali i heavy metal scene Sinišu Vucu, koji je za Živo blato i heavy metal, svoju najveću ljubav, uzeo pseudonim Vasilij Mitu. Pokazao je kako se može uspješno balansirati između zabavne muzike i mnogo jačih ritmova i zadržati fanove na obje strane. Publika je znala riječi gotovo svake pjesme, od „Doktora“, „Stranci“, „Oprosti“, „Loš“, „Skini se“ pa sve do „Estrade“ kojom su otvorili i zaključili koncert. Verbalno nezaustavljivi Vuco je u kontekstu Živog blata jedinstvena glazbena pojava na našoj sceni, a njegov originalni i neponovljiv smisao za humor, kao i jasan i direktan pristup, najbolje dolaze do izražaja upravo u skladateljskom dijelu i nesvakidašnjim numerama koje je predstavio pulskoj publici.

Nešto prije dva sata ujutro došlo je vrijeme za One piece puzzle, riječki bend koji kombinira visoko produciran industrial rock/metal zvuk, uz ekspresivan izričaj njihove vokalistice Ratke Rural, te iznimno čvrstu i uigranu bendovsku izvedbu. Iako im je falio basist, izvedbom numera poput „Derem! Rokam! Guzim!“, „LSD“, „Tuć tuđu babu“, „Paranoja“, „Ubij se“, „Porno star“ publika u Puli upoznala je One Piece Puzzle kao jednu od najoriginalnijih pojava na domaćoj glazbenoj sceni. Večer je zaključio novopokrenuti pulski projekt koji donosi nesvakidašnju kombinaciju raznih glazbenih stilova – Besplatna dostava. Roberta, Mia, Hrki, Mauro i Sosa izveli su tri pjesme,  i nešto prije tri sata ujutro zaključili prvi dan ovogodišnje Viva La Pole! (Ana PERCAN, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter