Počela venecijanska Mostra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekcijom filma meksičkog redatelja Alfonsa Cuarona "Gravity" s Georgeom Clooneyjem i Sandrom Bullock u glavnim ulogama večeras je počela 70. venecijanska Mostra, jedan od najstarijih filmskih festivala u svijetu.

Znanstveno-fantastični triler u kojemu Bullock i Clooney glume astronaute u rutinskoj misiji, koji se nakon uništenja letjelice nađu odsječeni od svijeta, prikazuje se u programu izvan konkurencije u kojemu će biti prikazana ukupno 22 ostvarenja redatelja koji su već stekli ugled u ranijim izdanjima festivala.

Za festivalske nagrade natjecat će se dvadeset filmova. Tu su, među ostalima, "Child of God" Jamesa Franca, "Joe" Davida Gordona Greena i "Parkland" Petera Landesmana. Po tri filma predstavljaju britansku kinematografiju - "Philomena" Stephena Frearsa, "The Zero Theorem" Terryja Gilliama i "Under the Skin" Jonathana Glazera, te talijansku - "Sacro Gra" Gianfranca Rosija, "L'intrepido" Giannija Amelia i koprodukcija sa Švicarskom i Francuskom "Via Castellana Bandiera" Emme Dante. U konkurenciji je i animirani film "Kaze Tachinu" slavnog japanskog autora Hayaa Miyazakija.

Zlatnog lava za najbolji film, Srebrnog lava za režiju, Specijalnu nagradu, nagrade za najboljeg glumca i glumicu, nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca, nagradu za najbolji scenarij, te nagradu za tehnički doprinos filmu, dodijelit će žiri međunarodnih sudaca na čelu s predsjednikom talijanskim redateljem Bernardom Bertoluccijem.

Izvan konkurencije bit će prikazan i novi film prošlogodišnjeg pobjednika Venecije Južnokoreanca Kim Ki-duka, kontroverzni "Moebius", destruktivna obiteljska drama koja propituje temelje ljudske seksualnosti; suvremeni noir film "The Canyons" Paula Schradera s Lindsay Lohan, Jamesom Deenom i Gusom Van Santom o opasnostima seksualne opsesije i ambicije; film "Che strano chiamarsi Federico - Scola racconta Fellini" redatelja Ettorea Scole snimljen u povodu 20. obljetnice smrti velikog Federica Fellinija, te među ostalima dokumentarci "Amstrong Lie" Alexa Gibneyja, "At Berkeley" Fredericka Wisemana i "Summer 82 When Zappa Came to Sicily" Salva Cuccie.

Zastupljene su i grčka, izraelska, alžirska i australska kinematografija.

Program "Horizonti" posvećen novim trendovima u svjetskoj kinematografiji donosi 17 dugometražnih i 14 kratkometražnih filmskih ostvarenja poznatih svjetskih imena, ali i velikog broja manje poznatih filmaša. U tom će programu biti prikazano i jedno ostvarenje iz regije - kratki film "Balkon" nagrađivane kosovske redateljice Lendite Zeqiraj.

Osim u glavnom programu, nagrade se dodjeljuju i u programu "Horizonti", a bit će uručena i nagrada "Luigi De Laurentiis" za najbolji redateljski prvijenac.

Posebna nagrada "Persol 2013" za doprinos međunarodnoj kinematografiji ove će godine pripasti poljskom redatelju Andrzeju Wajdi. Nakon svečane dodjele 5. rujna, bit će prikazano Wajdino novo djelo "Walesa. Čovjek nade", biografski film koji kroz prikaz privatne, intimne strane velikog sindikalnog vođe nastoji prodrijeti u fenomen njegove nevjerojatne metamorfoze iz jednostavnog radnika u karizmatičnog vođu.

Sedamdeseta Mostra bit će obilježena na maštovit način, zahvaljujući sudjelovanju 70 filmaša iz čitavog svijeta koji su se odazvali na poziv organizatora da snime mikro-film u trajanju od 60 do 90 sekundi čije će se projekcije prikazivati za čitavo vrijeme trajanja festivala. Njih je moguće pogledati i online na posebnoj mrežnoj stranici Bijenala, gdje će se u kontinuiranom streamingu prikazivati i 40 isječaka restauriranih starih filmskih žurnala.

Bijenale se zatvara 7. rujna projekcijom filma "Amazonia" Thierryja Ragoberta koji će biti prikazan izvan konkurencije. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter