Pocela utrka za upis na fakultet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pisanjem eseja iz hrvatskog jezika jucer je za ovogodišnju generaciju maturanata pocelo polaganje ispita iz državne mature o cijim ce rezultatima ovisiti rangiranje kandidata za upis na studijske programe. Vec danas je na redu polaganje ispita iz engleskog jezika, citanje s razumijevanjem, a ostali ispiti iz stranih jezika nastavit ce se do 12. travnja, kada završava prva grupa ispita iz državne mature.

Slijedi pauza sve do 23. svibnja kada je na redu ispit iz matematike, dok ce se zadnji ispit u ljetnom roku državne mature održati 6. lipnja. Lani su, pak, prvi ispiti poceli vec u veljaci, a prva generacija ucenika koja ih je polagala potužila se da nema dovoljno vremena za izvršavanje obaveza u redovnoj nastavi. Resorno je ministarstvo priznalo da je termin polaganja državne mature bio promašen te je najveci dio ispita odgodilo nakon školske godine, a prema najnovijim informacijama, državna matura ce se od sljedece školske godine u potpunosti polagati nakon završetka nastave.

Najavio je to Goran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, na strucnom skupu ravnatelja osnovnih škola, koji se od jucer do srijede, 6. travnja, održava u Vodicama u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. U priopcenju isticu da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja vec priprema kalendar polaganja testova državne mature za iducu godinu i on ce biti objavljen potkraj travnja.

Rezultati do 4. srpnja

- Sljedeca generacija maturanata testove državne mature pisat ce nakon kraja nastavne godine jer nam je cilj da državna matura zaista bude ispit koji se polaže nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, objasnio je Sirovatka, koji je ujedno naglasio da ce svi rezultati testova državne mature biti poznati do 15. lipnja tako da kasniji pocetak pisanja testova državne mature ni na koji nacin nece utjecati na upise na visokoškolske ustanove.

Ove ce godine rezultati ispita državne mature biti poznati najkasnije do 4. srpnja, a objava konacne rang-liste upisa na sveucilišta na redu je 8. srpnja, dok ce se upisi na studije provoditi dan kasnije, odnosno prema kalendaru sveucilišta.

Uz hrvatski jezik, matematiku i strani jezik, koji spadaju u obavezni dio državne mature te se polažu kao osnovna ili viša razina ispita, ucenici su mogli izabrati najviše šest izbornih predmeta. Razlika je to u odnosu na prošlu godinu kada su mogli polagati neogranicen broj izbornih predmeta. Ispite iz izbornih predmeta ucenici izabiru u slucaju da su oni navedeni kao uvjet za upis na studij.

Ukupno se za osnovnu i višu razinu ispita iz hrvatskog jezika prijavilo 35.848 ucenika od kojih 10.672 gimnazijskog programa, 8.866 cetverogodišnjeg strukovnog ili umjetnickog programa te 2.427 kandidata koji su završili školovanje ranijih godina ili ga završavaju ove školske godine u inozemstvu. Preko Nacionalnog informacijskog sustava za prijavu na visoka ucilišta (NISPVU), kojem se pristupa na stranici www.postani-student.hr, u ljetnom roku ukupno je prijavljen 234.981 ispit.

Ispiti na dvjema razinama

Ove školske godine na državnu maturu prijavila su se 1.283 maturanta iz Istarske županije. Osim 540 gimnazijalaca završnog razreda, kojima je državna matura obavezna, ispite ce polagati i 743 ucenika cetvrtih razreda strukovnih škola koji žele nastaviti školovanje na nekom od sveucilišnih ili strucnih studija. U istarskim se gimnazijama 413 ucenika opredijelilo za višu razinu ispita iz hrvatskog jezika, dok je 127 izabralo osnovni nivo. Za matematiku je situacija obrnuta - zahtjevniji ce ispit polagati 212 ucenika, a lakši njih 327.

Od ucenika koji pohadaju školu po strukovnom programu vecina je izabrala lakše ispite i iz hrvatskog jezika i iz matematike. Tako ce 226 maturanata cetverogodišnjih strukovnih programa pisati teži ispit iz hrvatskog jezika, a lakši njih 517. Samo su 92 ucenika izabrala višu razinu ispita iz matematike, dok se za osnovnu opredijelilo njih 649.

Osim hrvatskog jezika i matematike, u obavezni dio državne mature ulazi i strani jezik, a cak 1.115 maturanata u svim istarskim srednjim školama izabralo je engleski jezik. Slijedi talijanski jezik koji ce polagati 156 ucenika, a ispit iz njemackog jezika pisat ce 79 ucenika. U školama na jeziku nacionalnih manjina na državnu maturu ove godine izlazi 80 maturanata koji ce talijanski jezik polagati kao materinji. (Piše Maša JERIN, snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE

Podijeli: Facebook Twiter